Bellen over 4G duurt nog tot 2015

4G antenne
In de randstad hebben veel gebruikers al potentieel toegang tot het snelle 4G-netwerk met hun telefoon. Hiermee kunnen ze sneller mobiel internetten zonder het toch al overbelaste 3G-netwerk verder omlaag te trekken. Logischerwijze zou je verwachten dat de providers ook gesprekken over dat netwerk willen laten lopen. Toch komt dat niet meteen.

Aan het einde van het jaar hopen de telecomproviders in ieder geval een landelijke 4G-dekking van 80% te hebben, met een mogelijk verdere uitrol daarvan in het begin van 2014. Toch zijn ze wat terughoudender met het leiden van gesprekken over dit netwerk, hoewel de technische ruggengraat er mogelijk al in 2014 ligt. Een mogelijke introductie zou pas in 2015 kunnen plaatsvinden.

De reden hiervoor, zeggen analisten, is dat providers geen voordeel zien in het bellen over 4G. Liever zien de providers een combinatie van 2G en 3G, samen met het nieuwe netwerk. De telefoon zal dan zo veel mogelijk op het 4G netwerk zitten, waarbij de overige antennes uitgeschakeld zijn. Alleen voor inkomende en uitgaande gesprekken zullen die radio’s aan gaan en verbinding maken. Hiermee hopen ze een verlenging van de accuduur van toestellen te krijgen.

Een mogelijke tussenstap tussen de huidige situatie en wat hierboven is geschetst is wat KPN HD Voice noemt. Op dit moment is KPN de enige die dit aanbiedt, maar andere providers zouden dit zonder veel moeite kunnen inschakelen. HD Voice wil zeggen als 2 ondersteunde telefoons elkaar bellen dat de spraakverbinding over 3G loopt in plaats van het 2G GSM-netwerk. Omdat 3G veel meer data ondersteunt zal de audiokwaliteit een stuk beter zijn dan wanneer dit puur over 2G gaat.

Nog geen reacties

  1. Kwestie van tijd. Apps als viber, facebook, whatsapp zullen telco’s dwingen gesprekken te belasten naar het gebruik van het aantal KB’s en niet meer naar minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *