Ben jij in 2014 nog naar de bios geweest?

Jennifer Lawrence in The Hunger Games: Catching Fire
De bioscoopresultaten van vorig jaar vallen namelijk allerminst tegen.

We worden om de oren geslagen met streaming diensten als Netflix en Videoland, kunnen binnen no-time een filmpje of serie aanzetten op het wat minder legale Popcorn Time, en weten de weg naar de torrentboer als geen ander te vinden. Hebben al die opties aan thuisvermaak geen dramatische invloed op de bioscoopbezoeken? Eigenlijk niet, want filmtheaters verwelkomden in 2014 ruwweg 30,8 miljoen bezoekers. Ongeveer evenveel als het jaar ervoor.

Vooral het succes van Gooische Vrouwen 2 in het einde van 2014 zorgde nog voor een sprint, aldus de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs De inkomsten aan entreegeld van de theaters bedroeg 250 miljoen euro. Nagenoeg gelijk aan 2013.

Populairste bioscoopfilms van 2014

Het wijvenfilmpje met Linda de Mol, Tjitske Reidinga en Susan Visser was ook meteen de populairste biosfilm van vorig jaar, met ruim 1 miljoen bezoekers. Op de tweede en derde plek plek staan The Hobbit: Battle Of The Five Armies (833.000 bezoekers) en The Hunger Games: Mockingjay Part 1 (674.000). Bezoekerspieken werden in het eerste en laatste kwartaal gemeten, want tijdens het WK in de zomer werd de bios relatief weinig bezocht.

Voorzitter Hajo Binsbergen van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs is hoopvol voor 2015. “Er staan een paar enorme films op het programma waarvan voorgangers zich meer dan bewezen hebben. Denk aan Jurassic Park 4, Fast & Furious 7, Minions en in het najaar de nieuwe James Bond en natuurlijk Star Wars 7“.

Nog geen reacties

  1. Ik vind bijna niets de moeite waard, het is tegenwoordig niets anders dan sequels, uitmelken van een succesverhaaltje.

    De 4 films aan het eind van het artikel zeggen genoeg: Jurassic Park 4, Fast & Furious 7, Minions, James Bond en Star Wars 7.

    Ik vind het hoog tijd voor een goede film waarvan je geen idee hebt wat je kan verwachten en dan compleet weg geblazen de bios uit loopt. Dat soort films zijn helaas steeds zeldzamer aan het worden.

  2. Ik ben denk ik wel een stuk of 20 keer naar de bios geweest in 2014. Interstellar 2 keer gezien zelfs, wat ik eigenlijk nooit doe. Geen spijt van gehad. Ik vond het een prima filmjaar!

  3. Ik ben een redelijk fervente bioscoop bezoeker…however, ik verkies een filmhuis vrijwel altijd boven de grotere bioscopen. Voornamelijk vanwege de interessantere titels en sfeer. Maar goed, ik vind het leuk om te lezen dat ze nog steeds zo populair zijn ondanks alle digitale mogelijkheden. (die ook super zijn overigens)

    Wel triest dat een films als Fast and Furious gezien wordt als belangrijke titel binnen een filmjaar. Ieder z’n meug natuurlijk.

  4. Vorig jaar alleen naar de Wolf of Wallstreet en Hobbit five armies geweest. Voor de rest thuis op de bank wat films on demand besteld. Nog goedkoper ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *