Benchmark-gate 2.0: Oppo op heterdaad betrapt

Foei!
Ook de collega’s bij Huawei hebben ‘creatief’ lopen programmeren.

Het was hét onderwerp van gesprek in de tech-wereld, begin 2017: meerdere merken werden (net zoals in de auto-industrie) betrapt op het gebruiken van sjoemelsoftware. Benchmark-resultaten werden kunstmatig beter door software die de tests herkent. Fabrikanten hebben blijkbaar nog niet van de rellen geleerd.

Benchmark-maker UL ontdekte dat Oppo vals speelde bij de onafhankelijke tests waardoor de rekenkracht van de Chinese toestellen hoger leek te zijn dan in werkelijkheid. Oppo’s software herkende de benchmarksoftware (3DMark) en hief alle beperkingen van de chips op waardoor de performance tot wel 41 procent hoger was dan gebruikelijk.

Oppo beweert ondertussen dat het de ‘sjoemelsoftware’ onder andere gebruikt voor het verbeteren van de gebruikerservaring tijdens het gamen en andere onbekende apps waarbij de gebruiker relatief veel op het scherm tikt. Ze geven daarmee toe dat er software gebruikt wordt die de performance van hun toestellen beïnvloedt.

UL concludeert daarentegen dat dat nauwelijks iets met hun benchmarks te maken heeft, omdat de tests vermoedelijk nauwelijks inmenging van een menselijke hand nodig hebben. Met andere woorden, de software is zich meer dan bewust van het feit dat er benchmarks worden gedraaid. Het zou daar bij in elk geval om de Oppo Find X en Oppo F7 gaan. Ironisch, hoe Oppo vorige week nog met ‘speciale’ software kwam om hun toestellen beter te laten performen tijdens het gamen.

Ook de aankomende Huawei Mate 20 Pro werd door UL betrapt op het gebruiken van dergelijke software. Hoewel het niet alleen voor de Chinezen is weggelegd, is het wel erg opvallend dat de meeste toestellen die betrapt worden op het gebruiken van sjoemelsoftware uit het voormalig communistische land komen.

Eén reactie

  1. Om te janken dit soort praktijken … maar wel lekker “goedkoop” natuurlijk. En dan word je ook nog bespioneerd door chips en ome google .

    Lekker man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *