Betalende Petya ransomware slachtoffers dubbel de klos

Lek in Linux software Samba kan voor ransomware zorgen
De ransomware houdt al meer dan 300.000 computers in zijn greep.

Gisteren maakte de wereld kennis met de gevolgen van de nieuw opgedoken Petya ransomware. Dit virus, dat vergelijkbaar is met de WannaCry ransomware, komt via een beveiligingslek Windows computers binnen en vergrendelt alle bestanden op de geïnfecteerde apparaten. Petya vraagt vervolgens voor 300 dollar aan losgeld in Bitcoin om de bestanden weer te ontgrendelen.

Volgens professionals is het domste wat je kunt doen het losgeld ook daadwerkelijk betalen aan de criminelen. Een twintigtal beging volgens Motherboard toch deze misstap en heeft het bedrag overgemaakt. Ze kregen echter geen enkel bestand terug, aangezien het mailadres waar de gegevens naar opgestuurd moesten worden geblokkeerd is door de betreffende service provider Posteo.

Dit probleem heeft kunnen ontstaan doordat in de instructies genoteerd stond dat mensen eerst de bitcoins moesten opsturen, en daarna pas persoonlijke details zoals hun Bitcoin ID en de installatiesleutel die de malware heeft gegeven aan hun mailadres.

In een reactie aan Motherboard maakte Posteo duidelijk dat mensen niet moeten speculeren hoe groot de kans is dat hun versleutelde gegevens vrij worden gegeven als je daadwerkelijk de crimineel in kwestie het gewenste losgeld geeft. Mocht je zelf ooit slachtoffer worden van een vergelijkbare ransomware-aanval, zorg er dan voor dat je een back up van je data hebt.

https://twitter.com/malwrhunterteam/status/879748568277450752

Typen virussen zoals Petya en Wannacry worden vooral verspreid via pc’s, maar wat men vaak niet weet is dat ook smartphones veelvuldig doelwit zijn van ransomware. Door het toenemende aantal smartphone gebruikers is het een interessant platform voor cybercriminelen om toe te slaan. Consumenten Collectief UnitedConsumers wil consumenten behoeden van slachtoffer te worden van cybercriminelen en informeert extra alert te zijn bij de gevaren van het surfen op het internet met je smartphone.

Vooral opletten bij downloaden en het instaleren van onbekende apps op je smartphone. Dat is de meest voorkomende manier om virussen binnen te halen. Zelfs apps in officiële stores zoals Google Playstore zijn niet per definitie veilig. Ook daar zijn virussen aangetroffen”. Ransomware is hardnekkig en moeilijk te verwijderen bij smartphones, probeer te letten op recensies van apps en blijf via veilige kanalen downloaden.

Deze informatie is deels afkomstig van https://www.unitedconsumers.com/gsm/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *