Betrapt! OnePlus gebruikt sjoemelsoftware

De OnePlus 3 bevat sjoemelsoftware
Auto’s zijn blijkbaar niet de enige apparaten met bedriegende software.

Verschillende OnePlus smartphonemodellen blijken sjoemelsoftware te bevatten om benchmarktests voor de gek te houden. De software werd ontdekt bij de OnePlus 3 en de OnePlus 3T. Ook de wat onbekendere Meizu Pro 6 blijkt bewust tests te manipuleren.

XDA-Developers, een tech-website, ontdekte dat er iets geks aan de hand was met verschillende OnePlus modellen. Nadat een benchmark-app werd gestart, bleef de CPU van het apparaat op een maximum van 1.29 GHz draaien, zelfs wanneer de CPU niet meer werd belast. In inactieve toestand zou de CPU moeten terugzakken naar ongeveer 0.3 GHz. Hierdoor ging er een belletje bij de testers rinkelen. Na verder onderzoek bleek dat de makers bewust voor de sjoemelsoftware hadden gekozen. Populaire benchmark-apps werden door de software aan de naam herkend, waarna de processorsnelheid kunstmatig verhoogd werd. Wanneer er ‘geheime’ tests werden gebruikt, bleek dat de telefoon normaliter minder kan presteren.

De Meizu Pro 6-software werkt nog frappanter. De ‘high-performace’ CPU van het apparaat wordt namelijk pas geactiveerd wanneer de software een benchmark-app detecteert. In plaats van het kunstmatig verhogen van de CPU-snelheid, maakt het apparaat normaal zelfs nauwelijks gebruik van de sterkere CPU; alleen wanneer er een benchmark draait.

Sjoemelsoftware zit dus tegenwoordig niet alleen in auto’s, maar ook in onze smartphones. XDA-Developers laat weten dat er in 2013 meerdere grote fabrikanten werden betrapt op gebruik van dergelijke software. Gelukkig bleken merken als Google, Huawei, Honor, HTC en andere grote namen de consument nu niet meer te belazeren.

Meer lezen? Check de vergelijking van de OnePlus 3 vs. Galaxy S7 Edge, HTC 10 en LG G5.

Nog geen reacties

 1. Niks mis met de OP3. Heb er zelf ook een.

  Andere ROM andere custom Kernel (soort ‘chiptuning’ voor telefoons). Gaat makkelijk 3 dagen mee! We sjoemelen allemaal wel een beetje…

   • @vonklausenburg: Ik had vroeger Nexus 4 en Nexus 5. Ik draaide AICP, Euphoria en PAC-ROM, ik wou veel aanpassen. Ze waren allemaal stable. CM hield ik niet echt van, zoop mijn batterij van en kon ook niet altijd DPI (size) van Apps aanpassen daardoor, veel crashes.

    Op mijn OP3 draai ik de officiële RR ROM, met ElementalX kernel.
    CPU, GPU, I/O allemaal aangepakt, plus wat andere tweaks zodat mijn batterij langer meegaat.

    Probeer RR (je hebt er 3 drie, sommige kun je andere thema gooien), ik zou zwart kiezen, strak en gaat je batterij langer mee op de OLED scherm. De RR-Roms zijn echt zeer stable en hebben de meeste custombillity mogelijkheden!!!

  • @bofkont: Nou nou, dat valt ook wel weer mee. Ik heb al jaren een iPhone. Vind het allemaal zeer prettig spul. Maar of ze de beste zijn in wat ze doen dat weet ik niet. En nu ook met de iPhone 7. Daar is niets nieuw aan in vergelijking met de 6. Het allerergste vind ik nog dat ik op een normale manier oordopjes of een koptelefoon kan gebruiken.

    • @bofkont: @viezefreddyw: Jokes aside, denk ik dat mijn volgende telefoon geen iPhone meer gaat worden.
     Ik heb zo’n beetje elke generatie gehad, met tussendoor af en toe een Android telefoon. De beste die ik heb gehad was de 5S, een supergave telefoon die wat mij betreft in zijn tijd de beste telefoon op de markt was. Deze heeft mijn slechte ervaring met de Samsung Galaxy S5 doen vergeten, die was echt belachelijk slecht voor wat je ervoor betaalt.
     Daarna een 6 Plus gehad, die wat velen betreft geen iPhone was. zo’n formaat telefoon is niet echt iets voor Apple. Was wel een fijne telefoon, toch een maatje te groot.
     Momenteel heb ik nog steeds de 6S. Normaliter als ik de kans kreeg om van telefoon te switchen naar de nieuwste iPhone had ik dat gedaan (werk abonnementjes enzo), maar ik heb al twee aanbiedingen voor de iPhone 7 geweigerd. Uiteraard gesproken vanuit de luxe positie als 6S-eigenaar, ik hoef hem niet. De 7 is gewoon een 6S zonder jackplug. Het design is niet vernieuwd, het is gewoon exact een 6 met wat lijntjes anders en camera dit en kleurtjes zo. Een soort iPhone 6.5 dus. En vooruitgang moet er zijn, maar niet als je van simpele dingen zoals een plug voor je koptelefoon afscheid moet nemen. Autofabrikanten doen dat toch ook niet? “We leveren nu de Audi A4 met bluetooth dus hebben we alle USB aansluitingen eraf gehaald.” En ik zie de oorzaak wel: als je toch Apple oortjes wilt die gewoon in je 7 passen, koop je zo’n stom Airpod geval oortjes voor € 160. Daarmee ging Apple toch echt een stapje te ver.
     Ik ben erg benieuwd naar de Samsung S8; lijkt mij toch een mooie telefoon. Ik wou eigenlijk al een S7 Edge, maar vanwege redenen die zelfs te complex zijn voor mij, vergoed mijn werkgever alleen dik op Apple telefoons, voor andere telefoons moet je zelf nogal wat bij dokken.
     TL;DR trotse 6S eigenaar weigert over te stappen naar de iPhone 6.5 vanwege stomme beslissingen bij Apple inc.
     Rant over.

   • @viezefreddyw: wat ben ik toch blij met mn – inmiddels bejaarde – 5S; gewoon nog een normale plug. 😛 alleen dat beeldscherm is af en toe toch wat aan de kleine kant met het lezen en beantwoorden van mailtjes. Toch maar een 6s plus overwegen. Of ff wachten tot de nieuwe “8” uitkomt.

    • @e1000bmw523i: Dat snap ik heel goed! Ik heb heel eventjes een 7 als test gehad. Ik vond het geen verbetering ten opzichte van de 6S. En ik mistte gewoon heel erg de ingang voor de koptelefoons. Dat stomme kabeltje zou ik veel te snel kwijtraken. Ik wacht vrolijk op de 8.

   • @viezefreddyw: ik heb nu een 6 en een 7 Plus. Vind het grotere scherm ook wel prettig. Ben er prima tevreden mee. De oordopjes gebruik ik niet dus dat is geen probleem. Omdat ik momenteel 2x per week in het vliegtuig zit overweeg ik een Bose Quietcomfort 35 te kopen en die is toch BT. Heb zelf de 6s niet gehad en ik neem meestal om de 2 jaar een nieuwe. Nu dus de 7.

 2. Ik zat laatst in de auto en toen hoorde ik een reclame over wasmachines. Zou hier ook een artikel over geschreven kunnen worden? Ik zat ten slotte in de auto.

 3. Dat is niet sjoemelen van de telefoon fabrikanten. Het is gewoon het voor de gek houden van mensen die voor de dek gehouden willen worden. Want zo’n benchmark heeft precies dezelfde relatie met de gebruikspraktijk als nedc test verbruik bij auto’s heeft met het praktijkverbruik: geen enkele. Zowel die benchmarks als de nedc test dienen slechts om onderling te kunnen vergelijken.

  • @hehe:

   De extra hoge clocksnelheid van benchmarks hebben vaak een flinke impact op de accuduur. Daarnaast genereert de soc dan vaak meer hitte dan het apparaat echt aankan. Voor de duur zo’n benchmark accepteren ze dat duidelijk, maar voor dagelijks gebruik gaat dat fout.

 4. Ik heb al bij bijna 1 jaar de oneplus 3 ,ik daarvoor lg ,Samsung en Huawei gehad.
  Geef mij de oneplus 3 maar ,ik ben zeeer tevreden wat betreft het hele scala ,een topper .En zeker voor 399, zeg maar de helft van die andere bekendere merken.maar je weet hoe het gaat …Wat de boer niet kent eet hij niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *