Het platteland loopt leeg vanwege beroerd internet

Boer met laptop
Internet is voor velen onderhand een primaire levensbehoefte en toch zijn er nog gebieden in Nederland waar amper of geen fatsoenlijk internet beschikbaar is. Zo kun je toch niet leven!

Op het platteland en in verschillende landelijke gebieden hebben zo’n 500.000 mensen geen of beperkte toegang tot internet. Voor aanbieders is het veelal niet rendabel om dergelijke gebieden van kabel, glasvezel of wifi te voorzien, doordat het aantal afnemers er te gering is.

Een serieus probleem volgens Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij luidde al in 2011 de noodklok. Als de situatie niet verbetert, dreigt verdergaande leegloop en minder economische activiteit.

De slechte internetvoorziening is voor zo’n 60.000 bedrijven een reëel probleem. Voor boerenbedrijven is tegenwoordig een goede verbinding eigenlijk onmisbaar. Maar ook particulieren zijn op allerlei vlakken steeds meer aangewezen op internet. Strijker schat dat het 200 miljoen euro zou kosten om het platteland van snel internet te voorzien.

Aangezien de overheid fors moet bezuinigen en de aanbieders het vertikken om op voorhand niet rendabele infrastructuren aan te leggen, ziet er het somber uit. (via: volkskrant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *