Biden draait Trump’s heksenjacht op Twitter weer terug

Joe Biden draait een van Trump’s meest onzinnige wetten met betrekking tot onder andere Twitter weer terug.

Donald Trump en Twitter waren zachtst gezegd geen goede vrienden. Het sociale medium gooide de toenmalige president van de Verenigde Staten van het platform af. Heel Silicon Valley volgde en dat resulteerde in een opvallende wet. Executive Order 13925, persoonlijk door Trump ingevoerd, maakte het mogelijk om sociale media te vervolgen voor ‘censuur’. Biden ziet de wet, bijna direct als reactie op Trump’s Twitter-beleid, als onzin en draait het nu weer terug.

Biden maakt ‘Twitter-censuur’ weer mogelijk

De wet kwam in een onstuimige tijd voor sociale media. Mogen platformen naar eigen inzicht filteren wat ze er toestaan en wat ze verwijderen? Sommigen noemen dat censuur van gebruikers, anderen noemen dat het recht van particuliere platformen. Trump behoorde bij die eerste groep.

Toch werd zijn nieuwe wet, zoals zoveel in de (Amerikaanse) politiek, binnen de kortste keren weer verleden tijd. Biden draait de wet volgens TheVerge weer terug, waardoor bedrijven als Twitter, Google en Facebook niet vervolg kunnen worden voor censuur.

Niet dat de wet ooit toegepast werd; sinds de zomer van 2020 was de Executive Order van toepassing maar geen enkele rechtszaak of uitspraak op basis van de wet volgde.

Het is ook een beetje onzinnig. Als je je eigen popcorn naar de bioscoop meeneemt, hebben ze het recht om je eruit te trappen. Je gaat immers akkoord met de regels van het bedrijf, wil je van hun service gebruikmaken.

Sociale media werken niet anders. We kunnen Pathé onethisch noemen. Ze maken immers inbreuk op je vrijheid van consumptie. Maar dat neemt niet weg dat je ze niet gaat vervolgen voor die regels, hoe oneerlijk ze ook zouden zijn. Je kan dan beter naar een bioscoop gaan waar dat wel is toegestaan.

2 reacties

  1. de schrijver van dit stuk heeft er geen droog brood van gegeten, censuur goedkeuren?, twitter/fb whatever worden door invloed van buitenaf gecorrigeerd, dus niks van ; het is hun platform dus ze moeten het zelf weten, we hebben het hier over vrijheid van meningsuiting, niet over een zak popcorn die je meeneemt naar de bios

    • Daar komt nog eens bij dat ze zijn vrijgesteld van vervolging van wat de gebruikers plaatsen op het platform. Ze eten dus van twee walletjes. Ze gedragen zich als een uitgever maar hebben vrijstelling voor de wetten van een uitgever. Het is het één of het ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *