Bieden maar: voor 50 miljoen kun je elke iPhone hacken

Bieden maar: voor 50 miljoen kun je elke iPhone hacken
Hoe ironisch: de bedenkers van hacksoftware voor iOS zijn nu zelf min of meer gehackt.

Twee jaar geleden doken de eerste verhalen op over Pegasus, op dat moment de meest geavanceerde software om iOS devices te kunnen hacken. Pegasus werd ontwikkeld door het Israƫlische NSO en dat deden ze bijzonder goed, want de software gebruikte liefst drie exploits in iOS.

Via Pegasus konden overheden of inlichtingendiensten gesprekken afluisteren, locaties volgen, screenshots maken, fotoā€™s bekijken, e-mails en tekstberichten lezen, etcetera. Daarnaast was de software belachelijk eenvoudig te installeren: je hoefde maar op Ć©Ć©n link te klikken en je toestel raakte besmet.

Een oud-werknemer besloot het heft in eigen hand te nemen door de software via internet aan te bieden voor liefst 50 miljoen euro. Hoewel NSO dacht dat de boel goed beveiligd was, bleek de hacker toch iets slimmer dan zijn werkgever. Voor even in ieder geval, want na het omzeilen van de beveiliging werd hij alsnog in de kraag gevat.

De medewerker in kwestie is al voor de rechter gesleept en kan dus ongetwijfeld een alles behalve prettige straf tegemoet zien.

EĆ©n reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *