Bill Gates: Verlies smartphone-oorlog ‘grootste fout ooit’

Auteur: , 2 Reacties
Het zit niet mee he

Tja, een gigantische fout was het zeker, maar je hebt niet veel te klagen.

In 2019 hoeft de gemiddelde smartphone-eigenaar niets eens na te denken over het grootste platform voor mobiele telefoons. Dat is Android (tenzij je het aan een Apple-eigenaar vraagt, natuurlijk). Zo vanzelfsprekend was dat antwoord een flink decennium geleden nog niet. Microsoft had namelijk net zo goed de grote jongen binnen de markt kunnen zijn, had het niet zo geweldig geblunderd.

Bill Gates stelt tijdens een evenement dat hij nog steeds geen vrede heeft met het verliezen van de smartphone-oorlog van Google. Volgens de oprichter van Microsoft was die oorlog eigen te winnen door Microsoft. Er zou in de specifieke tak van de tech-industrie maar één non-Apple platform kunnen bestaan en dat had Microsoft moeten zijn.

Gates is tijdens het gesprek bijzonder open en kritisch op zichzelf. Hij stelt over het verliezen van Android: “In de software-wereld kan er maar één winnen, die pakt alles. De grootste fout ooit was wat voor mismanagement ik dan ook heb uitgevoerd waardoor Microsoft niet is geworden wat Android nu is.”

Hij gaat verder door het gemiste geld aan te stippen. Volgens Gates zou Android’s universele platform zo’n 400 miljard waard zijn, wat volgens de op één na rijkste man op aarde eigenlijk “van bedrijf G [oogle] naar bedrijf M [icrosoft] zou gaan.”

Vanaf 11:45 vertelt Gates over het verlies van Microsoft op de smartphone-markt:

En Gates heeft gelijk, als Microsoft niet zo veel fouten had gemaakt bij hun mobiele avonturen, had het wellicht een nóg grotere speler kunnen zijn. Niet voor niks gebruikte zelfs een Microsoft-topman gewoon een iPhone.

Nu mogen we de impact van het Amerikaanse bedrijf op de mensheid zeker niet onderschatten, maar feit is dat ze het op 3 na grootste merk ter wereld zijn, Google op één na.

Lees ook: Bill Gates onthult zijn gekste uitgaven ooit

Foto @Department for International Development/Russell Watkins2 reacties

Tja, Microsoft en gadgets zijn vrijwel nooit een gelukkige combi geweest; Windows CE was een draak van een OS, de Zune speler legde het af tegen de iPod, de overname van Nokia flopte, enz. De Surface notebooks zijn fraai, maar leggen het in dit marktsegment toch ook vooral af tegen de MacBooks en concurrerende high-end Ultra-lite notebooks. Alleen de Xbox is nog een relatief groot succes geworden.
> maar feit is dat ze het op 3 na grootste merk ter wereld zijn, Google op één na
Oude informatie. Google en Apple zijn sinds dat gelinkte artikel uit oktober ingehaald door Amazon. Google is nu het op twee na meest waardevolle bedrijf. Microsoft staat inderdaad nog op 4.
https://www.statista.com/statistics/264875/brand-value-of-the-25-most-valuable-brands/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).