Bitcoin-correctie zorgt voor korte paniek

Bitcoin-correctie zorgt voor korte paniek
De populariteit zorgt voor crashes.

De afgelopen periode wist Bitcoin vrijwel onafgebroken te groeien. Gistermiddag wist de munt zelfs een piek van meer dan 11.000 dollar te pakken. Zoals gebruikelijk in de financiële wereld, komt er een dip na een lange periode van groei. Gisteravond was het zover. De Bitcoin kelderde in no-time naar een waarde van om en nabij de 9.200 dollar.

Deze plotselinge daling zorgde voor paniek op het internet. Men ging los op sociale media en bezitters wilden als een malle nieuwe Bitcoin inslaan. Anderen probeerden juist zo snel mogelijk de Bitcoin te verkopen. Dit leidde tot flinke problemen bij aanbieders. Grote jongens als Coinbase, BTCDirect, Litebit en anderen gingen op zwart. Sommige sites gaven aan bezig te zijn met onderhoud aan het netwerk. Het was onmogelijk om Bitcoins te kopen of te verkopen. Bij andere aanbieders was het nog wel mogelijk om te verkopen, maar waren de Bitcoins simpelweg uitverkocht.

Veel Bitcoin-bezitters baalden dan ook als een stekker. Een hevige daling is immers een interessant moment om nieuwe Bitcoin aan te schaffen. Deze vorm van paniek plaatst tegelijk vraagtekens bij de stabiliteit van de virtuele munt. Omdat Bitcoin nu zo populair is, kunnen aanbieders de vraag niet meer aan op cruciale momenten zoals gisteravond. Hoe dit gaat uitwerken in de toekomst is afwachten. De populariteit van Bitcoin neemt immers elke maand toe.

De koers
Bron: Coindesk

8 reacties

 1. Le-vens-ge-vaarlijk… Je kunt niet eens bij je eigen portefeuille..
  .. mensen die nu nog steeds op basis van ‘plotselinge’ bewegingen (zo’n beetje 25x per dag in die meuk) gaan handelen……….
  HYPE HYPE

  • @lekkaah: ben inderdaad benieuwd wat dit op de lange termijn gaat betekenen. Kan natuurlijk niet zo zijn dat al die servers er telkens uitknallen door het enorme vraag/aanbod. Want, zoals ik ook in het artikel omschrijf, de populariteit (en dus ook de handel) neemt alleen maar toe..

   • @rubenpriest: Hacks, storingen, enorme delays in stortingen e.d.; allemaal risico. De CME is 1 vd grootste derivatenaanbieders/platformen ter wereld. Deze gaat bitcoin futures introduceren 1 dezer dagen (december). Je kunt dus straks bitcoin futures handelen op een ‘gereguleerde’ platform. Hier kan ook short worden gegeven wat waarschijnlijk tot een ‘stabielere’ bitcoin koers zal leiden. Ook gezien het feit dat er nu heel veel mensen (die nu te bang zijn om op ‘rare’ websites/platforms hun geld te storten/transferren waarschijnlijk mee gaan handelen. De storingen die jij aankaart zullen daar het CME platform zeker helpen aan meer omzet/gegadigden. Interessant om in de gaten te houden wellicht.

    • @lekkaah: het is natuurlijk wel een stuk makkelijker om een Coinbase accountje op te zetten dan een handelsrekening te hebben waarop je CME futures kan handelen. Vraag me ook af hoe ‘klein’ ze de kleinste BTC-future gaan maken.
     Als er later, doordat die futures er zijn, ook Bitcoin ETFs (en andere Crypto-ETFs) toegestaan worden, dan kan wel elke idioot met een handelsrekening ‘veilige’ crypto producten kopen.
     Juist dit laatste is positief voor iedereen die long crypto’s zit; want het maakt het makkelijker voor Jan en Allemaal om hierin te gaan, ook omdat 3e partijen dit nu kunnen ‘adviseren’ (uiteindelijk maakt het je bank-adviseur geen reet uit in wat je je geld stopt, zolang ze hun comissie maar krijgen).
     Die future an-sich is overigens wel redelijk gevaarlijk. Er is op het moment maar 180 miljard dollar aan BTC in omloop 16.7 mio aan stuks. Een HEEL groot gedeelte daarvan zit bij een heel KLEIN aantal personen. Zodra 1 of 2 van deze personen die BTC willen cashen, crasht de BTC markt; want de markt kan dat niet aan.
     Als we straks dus futures hebben, betekent het dat er mensen BTC’s kunnen kopen die niet tot die 16.7 mio stuks behoren en dat de mensen die nu veel BTC’;s hebben en graag willen cashen; het risico van de drop, door het uitladen, gedeeltelijk kunnen hedgen. Hiermee valt 1 van de drijfveren van de BTC-rise weg: het gelimiteerde aantal munten; waardoor de prijs dus wel moet stijgen als meer mensen BTC’s willen hebben.
     (en ja, je kan op het moment ook CFD’s handelen op BTC; maar dat volume is vele malen lager dan wat straks die future’s op CME aan kunnen + dat ik nog even 2x zou nadenken voordat je een BTC-CFD’tje bij Plus500 aanschaft: die markt kan nog een stuk minder liquide worden dan Coinbase bij een crash.

     M.a.w.: ik twijfel er nog aan of ik mijn crypto’s houd ten tijde CME live gaat.

 2. Tjonge jonge… alsof we dit het afgelopen jaar nog niet eerder hebben gezien zeg. Ja, de bitcoin en iedere andere cryptocoin is een uiterst speculatieve en dus risicovolle investering. Maar het stijgt, iedereen is euforisch, het corrigeert weer (een stukje) en iedereen blaft er allerlei doemscenario’s uit.

  Dàt vind ik pas hypen om eerlijk te zijn.

  Bij normaal speculeren op volatile fondsen heb je ook significante koers schommelingen, maar ook kans op grotere winsten dan bij speculeren met grotere veiligere fondsen. Minder risico, minder winst. Simpel zat. Ja… ik heb zo’n bitcoin (al een tijdje) en blijf er lekker op broeden… want als je de topjes van de grafiek met elkaar blijft verbinden, zie je dat er, ondanks de correctie-dips, gewoon een behoorlijk steady groei in zit… over 5 jaar eens kijken waar het schip strand. Misschien top, misschien flop. En kun je de inleg niet missen: dan moet je sowieso niet speculeren. Ik hoop vooral dat men stopt om bij iedere beweging van de koers heel populistisch allerlei dingen te roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *