Bitcoin doet het heel goed, maar eigenlijk totaal niet..

Niet geweldig, maar er is hoop
Bitcoin in 2018 in een notendop.

Het is lang geleden, maar de laatste dagen konden tech-journalisten relatief positief schrijven over de Bitcoin. Niet alleen stijgt de koers weer rustig aan een beetje, er zijn ook meerdere onderzoekers die concluderen dat het handelsvolume van de grootste cryptomunt absurd hoog is. Er werd vrijdag zelfs een nieuw (positief) record verbroken.

Hoewel de maand december begon met wat hele slechte cijfers (en de Bitcoin zelfs bijna onder de $3000 dollar kwam te staan) krabbelt de 10 jaar oude munt de laatste week weer netjes omhoog. Van een najaarspiek is zeker geen spraken, maar de munt komt in elk geval voor de eerste keer in een maand tijd weer boven de $4000 dollar (op het moment van schrijven).

Dat is wellicht een sprankje hoop voor alle ongelukkige speculeerders die rond de afgelopen jaarwisselingen al hun spaargeld in de cryptomunt hebben gestoken, totdat je je realiseert dat de munt in december slechts een kwart van de waarde heeft, vergeleken met januari van begin dit jaar. 2018 was – niet geheel verrassend – een absoluut slachtveld voor de cryptomunt.

Zelfs toen de munt begin dit jaar een tergende keldering doormaakte, behaalde hij op 6 februari een absoluut dieptepunt van ruim $6300 dollar. Dat is na een vrije val en een absolute daling van meer dan $10.000 dollar per eenheid dus nog steeds meer dan de helft boven de huidige koerswaarde.

In het verloop van het jaar piekte de Bitcoin hier en daar nog een keer. Zo tikte de munt kort de $11.000, $9.000 en $7.000 aan (uiteraard in die volgorde), maar was de algemene trend glashelder: het is zo’n beetje afgelopen met de munt.

Althans, dat is de pessimistische interpretatie van de bovenstaande grafiek. Ja, de absolute waarde is voor veel investeerders om te janken, maar het lijkt er simpelweg op dat de doemdenkers en optimisten het niet juist hadden. Toen de munt eind 2017, begin 2018 zo absurd hard steeg, werden allerlei exotische beelden geschetst. De munt zou tienduizenden dollars waard worden, alle andere valuta omver stoten of juist compleet vergaan na een korte, explosieve bubbel-periode.

De waarheid lijkt er tussenin te liggen. De munt blijkt – zo stellen de in de intro gelinkte artikelen – massaal verhandeld te worden terwijl de koerswaarde redelijk stabiel blijft. Het begint potverdikkeme bijna op een ‘normale’ munteenheid te lijken.

Cijfers @Coindesk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *