Bitcoin-mining maakt alle klimaatmaatregelen kansloos

Bitcoin Mining Rig
De vraag naar Bitcoin blijft ondanks alle koersdalingen enorm populair en dat kost enorm veel stroom.

Het is de bedoeling dat we de komende jaren veel minder CO2 uit gaan stoten. Elektrische auto’s, windmolens, zonnepanelen: alles om het klimaat te redden, zodat het de komende jaren niet nog warmer wordt. In 2015 kwamen daarom bijna 200 landen tot een akkoord om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet meer dan twee graden zal stijgen.

Onderzoekers denken nu dat alle maatregelen voor niets zullen zijn als de vraag naar Bitcoin toe blijft nemen. Is dat het geval, dan is de last van het minen van Bitcoins in 2033 groter dan de opbrengst van alle milieumaatregelen. Daar zijn immers steeds sterkere computers voor nodig die steeds meer stroom verbruiken.

In 2017 ging er al 69 miljoen ton aan CO2 de lucht in, puur door de ‘productie’ van Bitcoins. Binnen 15 jaar kan dat oplopen tot 230 gigaton. Ter vergelijking: 1 gigaton staat gelijk aan 1 miljard ton, dus dat is echt een enorm getal.

6 reacties

  1. Wat een broodje aap verhaal, weet je hoeveel stroom het kost om de systemen van de banken te laten draaien. nog maar niet te spreken over de kantoren, geldpersen. straks als alle btc gemind is gaat het stroom verbruik alleen maar naar beneden want dan zijn er alleen nog maar computers nodig die de berekeningen controleren.

    • @rwhendriks: Computers die de transacties controleren zijn toch de mine machines en als dank daarvoor krijg jij toch een coin? Tenminste, ik dacht dat dat de techniek hierachter was.

      Dus als alle coins gemined zijn dan stopt iedereen met minen en is er geen rekenkracht meer om de transacties te berekenen/controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *