Bitcoin voor het eerst sinds maanden onder 6.000 dollar

Bitcoin
Waar ligt de grens?

We kennen de Bitcoin-grafiek vooral van die enorme stijgingen. Daar is al een tijdje geleden een einde aan gekomen. Wie nu de grafiek opent, ziet een enorme piek en vervolgens een afdaling waar menig zwarte piste jaloers op zou zijn. De bodem lijkt echter nog niet bereikt, want afgelopen nacht ging de munt voor het eerst sinds tijden onder de 6.000 dollar-grens (oa op Coindesk).

De laatste keer dat Bitcoin onder deze grens kwam was op 12 november. Als je weet dat dit slechts drie maanden terug was, dan valt de paniek ook wel mee. Het zijn met name de dreigende mediaberichten en negatieve signalen vanuit overheden die een zwarte stempel drukken op cryptocurrency.

Traders halen vooralsnog de schouders op. De traditionele beurs heeft ook te kampen met forse tegenslagen. Bitcoin mag dan dalen, het niveau van een jaar geleden is nog lang niet in zicht. Exact een jaar geleden, op 6 februari 2017, stond de koers op iets meer dan 1.000 dollar.

Daarnaast zit de wondere wereld van crypto vol verrassingen. Op 1 december 2017 had Bitcoin een waarde van bijna 10.000 dollar en 17 dagen later werd bijna 20.000 dollar aangetikt. In zeer korte tijd kan er dus heel veel gebeuren. Dat de koers nu zo laag staat is dan ook voer voor de gevorderde handelaren. Die zien al weken uitstekende instapmomenten en verwachten later dit jaar flinke stijgingen.

10 reacties

          • @gregorius: vandaar ook mijn vraag: bitcoin of blockchain. De technologie kan wat mij betreft als geld worden gebruikt, bijv via app 2 app oid. BTC is daar ongeschikt voor vanwege sloomheid en gebrek aan veiligheid, maar er zijn munten die prima naast de landvaluta gebruikt kunnen worden en waar ik dus wel potentie in zie. Als vervanger van de euro/dollar/yen geloof ik dan weer niet.

          • @rubenpriest: ik weet nog niet of die munt er al is.
            Zolang de munt niet op een normale manier weet te rapporteren aan overheden; zullen overheden nooit toe gaan staan dat banken met dealers van die munt mogen dealen –> je ziet nu al dat sommige grote banken de crypto-beurzen al gaan blokken (ook via credit card).
            Daarnaast moet de munt ook een beter model voor (of tegen) schaarste gaan hebben. Door de schaarste wordt de munt volatiel en meer gebruikt voor speculatie: een volatiele munt verlaagt de bruikbaarheid voor een betaalmiddel.
            We zijn er dus nog niet.

          • @gregorius: psies …. overheden kunnen dit NOOIT toestaan. En wanneer ze een munt zouden omarmen dan is de speculatie een stuk minder aantrekkelijk ( per definitie niet meer zo schommelend wanneer er regilatie is bv)

            Dus gaat een puisterige puber weer een nieuwe crypto ontwikkelen op zijn zolderkamer …. de omarmde crypto is niet meer aantrekkelijk …. waarde gaat dalen …. nieuwe crypto gaat stijgen … overheid verliest wesr inkomsten etc etc etc.

          • @gregorius: Persoonlijk vind ik dat de Nederlandse Gulden (NLG) goede stappen onderneemt. Vergeet even de sentimentele naam, want het is geen PVV-munt oid. Alle transacties in het blok zijn openbaar in te zien en er zijn dus geen geheimzinnige transacties mogelijk. Daarnaast heeft het project een eigen wallet en kun je geld overmaken op een manier die me doet denken aan Alipay in China. Tel daarbij de lage transactiekosten op (de munt is onder meer ontwikkeld om lage bedragen naar elkaar over te maken, omdat dure pintransacties op dit gebied niet aantrekkelijk zijn) en het feit dat aangesloten ondernemers direct in euro’s uitbetaald kunnen worden als iemand in de winkel of webshop met Gulden afrekent. Ik zie hier wel potentie in, aangezien ik Alipay in China of betalingen via de Octopus kaart in Hong Kong behoorlijk makkelijk vind. Zoiets moet met blockchain ook kunnen.

  1. Het is zeker een goed instapmoment. Maar ja, dat was het gisteren ook. En vandaag is een beter instapmoment dan gisteren. De grote vraag is dus of morgen een beter instapmoment is dan vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *