Bitcoins, de digitale vervanger van klinkende munten

Bitcoins
Sinds de bancaire crisis op Cyprus zit de populariteit van bitcoins in een vogelvlucht. Hier gaan we nog écht veel over horen, dus we kunnen ons geen beter moment verzinnen om de munt te duiden voor de stroom nieuwe Apparata-bezoekers.

Wat zijn Bitcoins?

De bitcoin is een virtuele munteenheid, in 2009 bedacht door één of meerdere anonieme programmeurs onder de naam Satoshi Nakamoto. In de wereld van bitcoins zijn geen banken of andere administratieve kantoren nodig. De overdracht gaat via een ijzersterke encryptie over peer2peer-netwerken en alles wordt decentraal geregeld. Ook zijn de transactiekosten minimaal of helemaal niet van toepassing.

Bitcoins zijn tot geld wat email is tot briefpost. Het gaat sneller en is in de verwerking goedkoper. Overheden hebben er geen zicht of grip op, wat de kans op regulering van virtuele munteenheden natuurlijk groot maakt. Maar nu heeft het vrij spel.

Bitcoins, Waar komen ze vandaan?

De bitcoin moet, net als goud, worden gedolven. Dit minen wordt door gebruikers zelf gedaan en was in het begin nog relatief eenvoudig. In het bitcoin-netwerk moeten betalingen gecheckt worden op fraude. Goedgekeurde betalingen dienen vervolgens vastgelegd te worden in de blockchain, het bitcoin-kasboek dat gedeeld wordt tussen alle bitcoin-gebruikers. Omdat dit stroom kost werd een systeem bedacht om bitcoin-gebruikers al het rekenwerk te laten verrichten (minen) en hiervoor worden bitcoins gegeven. Maar hoe meer mensen hun computer(s) inzetten om te minen, des te moeilijker het wordt om nog bitcoins te vergaren. Wil je nu nog wat verdienen, dan zul je gebruik moeten maken van uitgebreide hardware (ASICS) en heel veel geduld moeten hebben.

Deze grafiek toont de alsmaar stijgende mining moeilijkheidsgraad aan:
mining moeilijkheidsgraad

Kun je ze kopen?

Ja. De makkelijkste manier om aan bitcoins te komen is door ze te kopen. Enkele Nederlandse ‘wisselkantoren’ zijn Bitcoin en Bitbank. Hier zit ook meteen een gevaar in: dergelijke brokers zijn niet altijd bestand tegen kwaadaardige hackers. Een grote buitenlandse broker, Mt.Gox, werd onlangs aangevallen en kwam daarom stil te liggen. Bij Bitfloor ging een hacker er zelfs vandoor met 24.000 bitcoins die van een server werden geplukt. Tegen de huidige wisselkoers zou dit nu €2.952.000 waard zijn.

Hoeveel bitcoins zijn er?

Er zit een limiet aan het aantal bitcoins dat in omloop wordt gebracht. Als we de maker mogen geloven ligt de grens op zo’n 21 miljoen. In november 2012 was de helft inmiddels in omloop gebracht. Eind 2016 zal driekwart van alle bitcoins op de markt zijn. En als alle bitcoins vergeven zijn? Wel, mocht de bubbel of ponzi-scheme waar veel analisten het over hebben, dan nog niet gebarsten zijn, kunnen ze worden opgedeeld tot nanostukjes (1:1000000000). In deze grafiek zie je hoeveel er op dit moment in omloop zijn.

Uitlegvideo

[gv data=”Um63OQz3bjo”][/gv]

Ondertussen bloeit de handel op waarbij bitcoins als valuta wordt gebruikt. In Amerika kocht iemand een Porsche Cayman S voor 300btc, het Delftse Café De Waag ruilt het om voor versnaperingen, meisjes bieden zich aan en willen alles doen voor een klein btc-bedrag, er gaat wiet over de digitale toonbank en naaktfoto’s van vriendinlief zijn ook geen uitzondering.

Ja, ook dat is bitcoin.

Nog geen reacties

  1. De 0.09 BTC die ik nog over heb van een transactie een tijdje geleden is nu ineens dik €12 waard. Nog net geen Porsche helaas… 🙂

  2. Minen begint de moeite waard te worden… Ik mine altijd als m’n machine draait.
    Gaat misschien niet zo vlot op een normale pc maar elke verdienste is leuk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *