Bits of Freedom eist einde afluisterprogramma

Bits of Freedom eist einde afluisterprogramma
Vandaag primeurde de Telegraaf dat ook de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) supermakkelijk toegang kan krijgen tot PRISM. De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom eist dat er subiet een einde aan wordt gemaakt.

Volgens een AIVD-medewerker is de toegang tot gegevens van burgers en bedrijven voor de Nederlandse diensten al onbeperkt en slechts afhankelijk van het verkrijgen van interne toestemming. Nu blijkt dat de Nederlandse geheime diensten met één druk op de knop echter ook informatie uit PRISM kunnen trekken. Op deze manier krijgen de Nederlandse geheime diensten er dus een enorm aantal afluistermogelijkheden bij en omzeilen zij de wettelijke regels die op hen van toepassing zijn.

Simone Halink, surveillance-expert van Bits of Freedom, zegt:

“We zijn geschokt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten ook toegang hadden tot dit digitale sleepnet dat de Amerikaanse overheid in het geheim heeft uitgerold over miljoenen onverdachte burgers. We moeten precies weten wat hier gebeurt en willen dat de Minister zo snel mogelijk actie onderneemt om dit afluisterschandaal te stoppen.”

“Onacceptabel”

Minister Ronald Plasterk maakte vrijdag nog bekend dat het op grote schaal monitoren van onschuldige burgers onacceptabel is. Volgens Plasterk is deze massale vorm van interceptie in strijd met onze grondrechten en is dit alleen toegestaan als dit gericht en gecontroleerd gebeurt.

Onderzoek

BoT gaat nog iets verder en wil een uitgebreid onderzoek naar de onbeperkte en ongecontroleerde toegang tot gegevens voor Nederlandse diensten, via PRISM of vergelijkbare diensten in binnen- en buitenland.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *