Bits of Freedom: ‘EU-voorstel netneurtraliteit zuigt’

Bits of Freedom
Eurocommissaris Kroes presenteerde gisteren een voorstel voor nieuwe Europese telecomwetgeving, maar die kan op weinig steun rekenen van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, en roept het Europees Parlement op het voorstel te verbeteren.

Facebook- en YouTube-only

Volgens BoF laat het voorstel providers de ruimte om bijvoorbeeld een Facebook-only of een YouTube-only abonnement aan te bieden en het internet te vertragen. In het voorstel wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen ‘internet’ en zogenoemde ‘gespecialiseerde diensten’. Daarover zeggen de privacyvoorvechters:

Providers moeten het ‘internet’ neutraal aanbieden: ze mogen op dat internet dus bepaalde diensten geen voorrang geven of vertragen. Ze mogen echter wel voorrangsafspraken maken voor ‘gespecialiseerde diensten’, onder twee voorwaarden. Die diensten mogen de werking van het internet niet ‘substantieel’ aantasten en ze mogen niet worden gepromoot of ‘breed worden gebruikt’ als vervanging van het internet. Die voorwaarden zijn niet streng genoeg.

Eigen rechter

Ook staat in het voorstel dat providers naar eigen inzicht internet iemands internet kan blokkeren als dat nodig is om ‘serieuze misdaad’ te voorkomen, terwijl de Nederlandse wet zo’n brede uitzondering niet kent. Hiermee kan een ips dus voor eigen rechter spelen, wat op gespannen voet staat met het grondrecht op communicatievrijheid.

De woordvoerder van Kroes heeft op Twitter gegarandeerd dat dit voorstel geen gevolgen heeft voor de Nederlandse netneutraliteitswet, maar volgens BoF is dit moeilijk te rijmen met de vrijheid die providers in dit voorstel krijgen om netneutraliteit te omzeilen in Kroes’ voorstel.

“Het voorstel kan en moet worden verbeterd zodat netneutraliteit op Europees niveau is gewaarborgd,” aldus Bits of Freedom. “We rekenen op het Europees Parlement om het internet vrij en open te houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *