Bizar: student hackt 150.000 printers ‘ter waarschuwing’

Auteur: , 2 Reacties
De waarschuwing in beeld

Niet iedere student heeft dezelfde hobby's...

Iedereen heeft in zijn of haar huis wel een printer staan. Het apparaat werkt vaker niet dan wel mee, waardoor je al gauw geneigd bent om het ding een pak rammel te geven. Ook in winkels zijn er genoeg van deze krakkemikkige apparaten te vinden. Dat deze printers ook nog eens potentieel gevaarlijk zijn, wist je waarschijnlijk nog niet.

Hacker ‘Stackoverflowin’ ging met deze aanname aan de haal en hackte maar liefst 150.000 publiekelijke printers. Gelukkig voor de slachtoffers is de hacker niet kwaadwillend en printten de apparaten ‘slechts’ een waarschuwing uit. Op het uitgeprinte bericht stond onder meer dat hun printer was overgenomen en dat ze onderdeel waren van een botnet.

Stackoverflowin ontkende later echter dat er een botnet was. Ook meldde hij dat zijn hack er alleen op uit was om mensen bewust te maken van het feit dat printers openbaar aan het internet te koppelen erg gevaarlijk kan zijn.

Het mastermind achter deze aanval lijkt afkomstig te zijn van een Britse student die onderzoek doet naar beveiliging. Hoewel volgens hem het aantal ‘lekke’ printers met een openbaar IP-adres rond de 300.000 ligt, liet hij ‘slechts’ 150.000 apparaten een waarschuwing uitprinten.

Als tip geeft de hacker dan ook mee om printers niet via een openbaar IP-adres toegankelijk te maken. Is dit om de een of andere reden genoodzaakt, zorg dan voor speciale IP-adressen in de router-instellingen of een VPN.2 reacties

Ja boehoe.. dit is iets wat printerfabrikanten op moeten lossen, hier gaat echt geen enkele particulier zich actief mee bezig houden toch.. ja, misschien als ’t ding continue niet werkt of rare papiertjes uitspuugt..
Hacken.. hacken.. groot woord als de printers op een publiek IP-adres zijn aangesloten.
Eigenlijk dus niets mis met de printers maar met de (beveiligings) instellingen van het netwerk waarin de printers staan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).