Black Mirror seizoen 5 vertraagd, slaat nieuwe richting in

Zonde
De makers gaan nieuwe dingen proberen.

De afgelopen Black Mirror stand-alone interactieve film was een groot succes en een aanrader voor iedereen die van de dystopiaanse sci-fi-serie houdt of een uniek kijkavontuur wil beleven. Er zit daarentegen een bittere nasmaak aan de Netflix Original, want door het project moeten we langer wachten op seizoen 5 van de reguliere show.

Co-creator Annabel Jones zegt tegen de Hollywood Reporter dat Bandersnatch, zoals de film heet, zo veel tijd en energie heeft gekost, dat de productie van seizoen 5 van de populaire Netflix-serie langer gaat duren. Hoewel dat seizoen nog steeds in 2019 uit gaat komen (zoals al eerder bevestigd) moeten we dus kennelijk langer wachten.

Op basis van de drie voorgaande seizoenen die Jones samen met Charlie Brooker bij Netflix heeft geproduceerd, komt seizoen 5 in december van 2019 pas uit. Waarschijnlijk was de initiële releasedatum ergens in oktober.

Maar dat we extra lang moeten wachten op Black Mirror is misschien nog niet eens het ergste van het verhaal. In een interview met de New York Times onthult Brooker dat het soort verhalen in de anthologie-serie gaat veranderen. “We gaan meer optimistische afleveringen en verhalen doen, in plaats van alleen dystopiaanse, negatieve afleveringen. We willen de show interessant houden voor ons.”

Nu, alle lof voor Brooker die al 5 seizoen lang geniale sci-fi schrijft. De serie is wat mij betreft zo bijzonder gegrond in realiteit dat ik de apocalyptische interpretatie van technologie beter vindt dat bijvoorbeeld 1984 van George Orwell. Maar dat hij het wat lichter wil houden, vind ik jammer.

Black Mirror was namelijk altijd een gitzwarte serie waarbij een technologie of sociale tendens volledig tot een extreem uitgangspunt werd opgerekt, waarna er persoonlijke, verschrikkelijke verhalen mee verteld werden. Als die hopeloze negativiteit plaats moet maken voor positieve verhalen, dan weet ik niet of Black Mirror dezelfde aantrekkingskracht zal houden.

Fans van de show zullen me er op dit punt in het artikel op willen wijzen dat een aantal van de beste afleveringen in de serie relatief optimistisch waren (denk aan ‘San Junipero’ en ‘USS Callister’, die toevallig allebei een Emmy wonnen). Dat klopt, maar die waren optimistisch vanuit een duistere interpretatie van technologie. Als het uitgangspunt van seizoen 5 ‘positief’ is, dan worden de afleveringen misschien wel té geproduceerd en té Hollywood.

Uiteindelijk wil iedereen Black Mirror toch zien omdat iemand (preferabel de slechterik) een eeuwigheid in een technologische gevangenis moet doorbrengen en niet voor het eind goed al goed?

Lees ook: Deze films en series kijk je in januari op Netflix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *