Black Panther: een reactie op Marvel whitewashing

Auteur: , 2 Reacties

Comic-liefhebbers unite!

Hoewel de rassenkwestie in Nederland een iets andere invulling heeft dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, lijkt Black Panther een welkome afwisseling van de veelal blanke personages uit het Marvel-universum. Na meerdere rellen rondom het zogenoemde whitewashen, het casten van een blanke acteur/actrice voor een niet-blank personage, lijkt Marvel aan een tegenbeweging te zijn begonnen.

The Ancient One
De shitstorm die comic-gigant Marvel moest doorstaan begon met Doctor Strange. De leermeester van Doctor Strange, The Ancient One genaamd, werd in het bronmateriaal altijd afgebeeld als oude Aziatische man. In de film werd het personage vertolkt door Tilda Swinton, hoewel een uitzonderlijk getalenteerd actrice daarnaast ook witter dan verse sneeuw. Vreemd?

Een beetje. Het probleem achter het whitewashen van dit specifieke personage zat hem in de publicatie op een zeer prominente markt: China. Jazeker, de niet zo ruimdenkende Chinezen zijn de oorzaak van een gigantische rel. Potverdikkeme, ik lijk Trump wel. Hoe dan ook, de van oorsprong de Tibetaanse leermeester van Doctor Strange kon geen Tibetaan zijn in de film, omdat China Marvel’s blockbuster dan zou verbannen. Op die manier zou het Amerikaanse bedrijf miljarden omzet mislopen.

Maar ook het ‘genderbenden’ van het personage, zelfs zonder vermelding van de Tibetaanse achtergrond, was onmogelijk. Hoewel er eerst gedacht werd aan een Aziatische vrouw voor de vertolking van The Ancient One, werd al snel geconcludeerd dat het personage zo een stereotype ‘dragon lady’ zou worden. Een ware verlies-verlies-situatie dus.

Black Panther
En nu is daar Black Panther, een film met een cast die voor 90% bestaat uit niet-blanke acteurs en actrices. Veel liberale blogs juichen nu er eindelijk een gekleurde Marvel-film op komst is. Veel conservatieve blogs hekelen Marvel’s keuze om een dergelijke film te maken. Waar komen al deze conflicten vandaan?

Black Panther vertelt het futuristische verhaal van een beschermheer van een neo-Afrikaanse samenleving. Is dat niet genoeg reden om Afrikaanse- en Afro-Amerikaanse castleden in te huren?

Het probleem bij dergelijke discussies is het veelal generaliseren van een probleem dat er in eerste instantie nooit is geweest. De hele rel rondom The Ancient One heeft talloze organisaties en furieuze bloggers een handvat gegeven om iedere creatieve keuze van Marvel onder een rassenvergrootglas te leggen. Wat overblijft is een discussie zonder winnaar, zonder goed of fout.

Uiteindelijk moet ieder personage tot zijn recht komen, in gedachte nemende dat sommige creatieve keuzes grotere problemen kunnen omzeilen. Uiteindelijk hebben we het over een entertainmentbedrijf dat geen enkele politieke boodschap dient te hebben. Kortom, rasracist of liberaal, geniet gewoon lekker van het superhelden-era nu het nog kan. En ongeacht of je een Marvel-fanboy, DC-liefhebber of comic-hater bent; Die trailer ziet er veelbelovend uit, of niet?2 reacties

Mooie trailer idd…… Van Doctor Strange
@troy: hmmm, na verversen wel the Black panter

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).