Boeing X-51 pakt record voor langste hypersonische vlucht

Boeing X-51A WaveRider
De X-51 die veel weg heeft van een alles vernietigende kruisraket is feitelijk een onbemand demonstratievliegtuig ontwikkeld voor experimenten met hypersonische vluchten. Hypersonisch wil zeggen Mach 5 en hoger, dus minstens 5x de snelheid van het geluid, oftewel ruim 6000 km/u.

Het vliegtuig is een project van een consortium bestaande uit Boeing, NASA, DARPA, het Amerikaanse leger en Pratt & Whitney Rocketdyne. Op 1 mei is er met de X-51 een nieuwe testvlucht uitgevoerd. Hierbij is gedurende 4 minuten met Mach 5.1 gevlogen.

Daarmee heeft de X-51 het record voor langste hypersonische vlucht op zak. Niet de snelste, want dat was de X-43 die het (slechts) 12 seconden volhield bij een snelheid van naar boven afgerond Mach 10.

De X-51 werd in de lucht vanaf een B-52 bommenwerper gelanceerd. Een booster raket zorgde voor de acceleratie naar Mach 4.8. Nadat deze booster zichzelf ontkoppelde, zorgde de scramjet van de X-51 voor het laatste zetje naar Mach 5.1. De totale vluchtduur van de X-51 bedroeg 6 minuten en 10 seconden, waarvan dus 4 minuten hypersonisch.

Het zal nog wel even duren voordat passagiersvliegtuigen hypersonische snelheden zullen halen, maar supersonisch passagiersvliegtuigen kennen we al langer (Concorde).

[gv data=”FIbW8-Ow50I#!”][/gv]

[lg_folder folder=”Boeing/X-51A_WaveRider/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *