Braille printer van 13-jarige uitvinder verschijnt dit jaar

Shubham-Banerjee
Shubham Banerjee is 13 jaar oud, maar kreeg het voor elkaar dat Intel in zijn uitvinding wilde investeren. Zijn Braille printer moet eind dit jaar op de markt komen.

Hij mag dan misschien pas 13 jaar oud zijn, volgens Banerjee is hij gewoon vroeg begonnen: “Ik speelde al met LEGO toen ik twee jaar was.” De tijd van auto’s en kastelen liet hij echter al snel achter zich, want negen jaar later runt hij samen met zijn ouders Braigo Labs: een eigen bedrijf dat schrijfsystemen ontwikkelt voor blinden en visueel gehandicapten. En sleepte hij eind vorig jaar de prijs voor Best Innovation binnen tijdens de Trusted Reviews Awards 2014.

LEGO Braille-printer
Dit doet hij middels een Braille printer die met de hulp van LEGO Robotics in elkaar gezet is. Toen hij op zoek ging naar Braille printers, ontdekte hij dat ze minstens 2.000 dollar kosten, een prijs die veel te hoog ligt voor de meeste mensen, zeker in ontwikkelingslanden.

Het doel van Banerjee is dan ook om een Braille printer te ontwikkelen die rond de 350 dollar kost en maar een paar pond weegt. Door hem aan je computer te verbinden, kun je in een handomdraai brailleteksten op papier drukken. Afgelopen zomer opende Braigo Labs officieel haar deuren, na een investering van 35.000 dollar van Banerjee’s vader, die tevens voor Intel werkt.

Shubham-Banerjee

Nieuwe versie
Van dit geld bouwde hij een nieuw model, de Braigo 2.0, die elektronische tekst naar Braille kan vertalen nog voordat het geprint is. Dit trok afgelopen november de aandacht van Intels topmannen, die een onbekend bedrag in Braigo Labs pompten. Hiermee kon personeel aangenomen worden dat samen met Banerjee de ontwikkeling van de printer voortzette.

Deze investering heeft haar vruchten afgeworpen, want in de zomer van 2015 hoopt Banerjee het eerste prototype te lanceren, waarna het eindproduct tegen het einde van het jaar op de markt moet verschijnen. Er zal dan uiteraard geen blokje LEGO meer te vinden zijn in het apparaat. Shubham Banerjee is overigens te jong om CEO te zijn van het bedrijf, dus die rol neemt zijn moeder op zich totdat deze jonge held oud genoeg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *