BREEK: UPC koopt Ziggo

Auteur: , 3 Reacties
UPC logo

Liberty Global, de Amerikaanse eigenaar van UPC, heeft zojuist een deal gesloten om grote concurrent Ziggo over te nemen.

€10 miljard

Het overnamebod van Liberty Global, dat 34,53 euro per Ziggo-aandeel wil betalen, komt niet bepaald als een verrassing. Liberty Global en Ziggo zijn al geruime tijd in gesprek om een overname rond te krijgen, bovendien hadden de Amerikanen al 28,5% van de aandelen in handen. Zowel het bestuur van Ziggo als de raad van commissarissen staan achter het uitgebrachte bod op de kabelaar, waarmee Ziggo plotsklap 10 miljard euro waard wordt.

7 miljoen huishoudens

Als de overname door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en alle aandeelhouders wordt goedgekeurd zal het nieuwe concern 7 miljoen Nederlandse huishoudens bedienen. Ruwweg 90 procent van Nederland, alleen Zeeland valt dan buiten de boot. Het hoofdkantoor wordt het huidige HQ van Ziggo in Utrecht. De merknaam UPC zal langzaam verdwijnen uit Nederland.

Ziggo is nu al actief in 56% van Nederland, de rest – op Zeeland na – wordt bedient door UPC.

Landelijke dekking Ziggo

Monopolie

Voorheen zaten de kabelaars UPC en Ziggo nooit in elkaars vaarwater, omdat ze allebei andere delen van Nederland bedienen. Met de samenvoeging van beide bedrijven ontstaat er een bijna-monopolie die 90 procent van Nederland beslaat. Enkel Zeeland wordt straks niet door de kabelaar gedekt, die provincie wordt van kabel, internet en telefonie voorzien door Zeelandnet.3 reacties

Zijn er experts in de zaal die weten dat een mededingensautoriteit in zo’n geval oordeelt? Dit is wel een extreme monopolie namelijk.
@sqwerty: Ik denk dat dat nog wel meevalt. Iedereen die ik ken kan namelijk ook via verschillende providers nog tv/internet/bellen via glasvezel en telefoonlijn nemen.
In de gebieden waar je eerst ziggo had, kon je ook geen upc nemen en omgedraaid. Kabelmaatschappijen hadden altijd al het alleenrecht over de tv-kabel aansluitingen.
Hopen dat we dezelfde kwaliteit blijven behouden. Heb nu ziggo en dat bevalt prima, hoor van vrienden/familie die UPC wat minder tevreden zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).