Brekend: Mensen nog steeds digibeet, dubbelklikken op links

Ga met de muis naar de rechterbovenhoek
Wie kent ‘m niet, de reclame waarin twee krasse oudjes letterlijk met de muis naar de rechterbovenhoek gaan. Het internet en computers, het blijven uitdagingen voor sommigen.

Een recent onderzoek bij het Baymard institute toont aan dat in veel usability test mensen nog steeds twee keer klikken op een link. Vaak is dit onschadelijk, de meeste computers zijn snel genoeg dat tegen de tijd dat de tweede klik komt de browser toch al aan het laden was. Maar er zijn situaties waarbij dit gedrag van mensen vervelendere gevolgen heeft.

In een webshop kan dit er namelijk toe leiden dat mensen twee keer iets in hun winkelmandje gegooid hebben. Dan is het te hopen dat mensen er op tijd achter komen, want als dit zonder opmerken gebeurd schreeuwen zij vaak moord en brand dat ze ‘gehackt‘ zijn, en dat de computer een hekel aan ze heeft omdat ze ineens veel meer moesten betalen van de computer.

Zoals elk goed onderzoek betaamt is er ook gekeken naar het wie en waarom. Ongeveer 10% van de testpersonen waren notoire dubbelklikkers. Over het algemeen waren ze boven de 50, en voelden zich niet niet erg thuis op het web. Als mogelijke verklaring geeft het instituut de vervaging tussen wat er op de desktop gebeurd en wat puur online is. Om op de desktop iets te openen moet er dubbel op geklikt worden, dus waarom ook niet online? Daarbij zijn veel programma’s zowel online als lokaal te draaien, denk hierbij aan Dropbox, maar spelen elk wel volgens hun eigen regels qua klikgebruik.

Baymard pleit er dus ook voor om zulke mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen, en de “voeg toe”-knop bijvoorbeeld een timeout, of visuele bevestiging te geven dat het artikel werkelijk is toegevoegd. In de tussentijd hopen wij dat digibeten het nut gaan inzien van computercursussen, want het apparaat de schuld geven van gebruikersfouten is ook niet echt de bedoeling. Dan kunnen veel (vaak) mannen ook wel Miele en kornuiten gaan uitschelden vanwege hun te kleine en nu roze overhemden.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *