Brekend: Microsoft neemt Nokia over

Auteur: , 4 Reacties
Microsoft neemt Nokia over

Na maanden van speculatie is het nu definitief. De Finnen van Nokia worden ingelijfd door softwaregigant Microsoft.

Microsoft betaalt 5,44 miljard euro voor het overgrote deel van Nokia. Voor de hardware- en dienstenafdeling van Nokia (navidienst HERE nemen ze overigens niet over) telt Microsoft 3,79 miljard euro neer. Voor de overige 1,65 miljard euro hebben ze recht op de patenten van Nokia. 32.000 werknemers die nu nog bij de mobieltjesafdeling werken komen daarmee op de loonlijst van de technologiereus uit Redmond te staan.

Er was al langere tijd een innige band tussen Nokia en Microsoft. Laatstgenoemde levert tegen betaling het besturingssysteem Windows Phone aan aan Nokia voor de Lumia-toestellen, maar geeft Nokia daar tegelijkertijd een enorme bonus voor. Met de overname hoopt Microsoft de ontwikkeling van mobiele apparaten te versnellen en zijn marktaandeel te vergroten. En ze verzekeren zich erzelf van dat Nokia niet ineens naar bijvoorbeeld Android overstapt en Windows Phone vervolgens een langzame dood sterft. Huidige stand van zaken: 81,6 procent van alle Windows Phone-apparaten is een Nokia Lumia-telefoon.

Microsoft neemt Nokia over

Wisseling van de wacht

Nokia’s huidige CEO Stephen Elop van Nokia wordt opgevolgd door interimbestuursvoorzitter Risto Kalevi Siilasmaa. Elop zal het Devices team gaan leiden. Vrijwel alle werkzaamheden van Nokia zullen in handen van de Amerikanen komen. Nokia zal zich voornamelijk richten op navigatiediensten, services en netwerkinfrastructuur.

De brief van scheidend CEO Steve Ballmer aan het personeel vind je HIER.

Wat betekent dit voor Windows Phone?

Nou, voornamelijk goed nieuws. Nu Microsoft zijn ‘eigen’ Nokia-hardware zal maken ligt de winstmarge hoger – de schatting is meer dan 40 dollar per verkochte telefoon – en de voortgang en continuïteit van het besturingssysteem hebben ze nu zelf in handen. Volgens Windows Phone-topman Terry Myerson blijft het besturingssysteem voor smartphones echter gewoon beschikbaar voor andere fabrikanten.

En ook deze deal maakt duidelijk dat Microsoft van software- en dienstenleverancier de transitie maakt naar een bedrijf dat óók hardware maakt. Na de Xbox, Surface tablets, mogen ze zich nu ook grootgutter in feature-telefoons en smartphones noemen.

UPDATE: Was te verwachten. Aandeel Nokia opent 47 procent hoger. Koers volgen kan HIER.4 reacties

Wow! Ook goedemorgen. Dit kan alleen maar goed nieuws zijn voor Windows Phone. Ben benieuwd hoe dit uitpakt voor Microsoft.
Goed nieuws voor WP, slecht nieuws voor Nokia? Laten we hopen dat Microsoft Nokia blijft (onder)steunen en niet gewoon met hun knowhow en merknaam aan de haal gaat.
@Yeelen: Nokia blijft gewoon Nokia, alleen dan zonder de mobieltjes. Microsoft krijgt ook de naam Nokia niet in handen.

Nokia gaat zich richten op HERE, NSN (netwerken) en technologie en patenten.
Er blijven ook nog 56.000 mensen bij Nokia werken.
Op korte termijn goed nieuws maar op de lange termijn denk ik minder. Nu Microsoft hardware + software “maakt” hoeveel “zin”hebben andere fabrikanten nog om WPtoestellen te maken? Als ze microsoft niet uitdagen tot nieuwe innovatie krijg je straks een apple situatie.

één toestel, één OS, geen innovatie, geen onderscheid.

ik ben sceptisch.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).