BREKEND: Windows brengt de startknop terug


Het heeft even geduurd, maar Windows lijkt toch wat met alle startknopkritieken te gaan doen: het ontbreken daarvan in Windows 8 wordt binnenkort opgelost.

Volgens TheVerge wordt het na de uitrol van Windows 8.1 – intern aangeduid als Windows Blue – mogelijk om direct na het opstarten in desktop-modus te belanden. Tegelijkertijd maakt de startknop een comeback, zo speculeren anonieme bronnen. Enigszins toevallig – of juist niet – dat dit nu bekend wordt, analisten noemden het vorige maand nog een aderlating dat men niet direct naar desktop-modus kon schakelen, maar eerst onderstaand scherm (Metro-interface) te zien kreeg.

Windows 8 Metro

Op apparaten met een aanraakscherm werkt deze interface tamelijk geniaal. Maar de meeste Windows 8-gebruikers die met een toetsenbord & muis werken prefereren de desktop-look. Het leek er lange tijd op dat Microsoft stug zou blijven vasthouden aan deze werkwijze. De meest recente build van Windows 8.1 beschikt straks echter over een optie getiteld ‘CanSuppressStartScreen’ waardoor men kan instellen dat er direct geschakeld wordt naar de oude vertrouwde look.

Het lijkt erop dat software van derden zoals Start8 (startknop) en Skip Metro Suit (spreekt voor zich) straks de prullenbak in kan. Of had Windows die optie ook uitgeschakeld?

Nog geen reacties

    • @dotternetta: Als je nog op XP zit, is de overgang naar Windows 8 een logische stap. Windows Vista was dramatisch, maar ik vind Windows 7 uitermate stabiel en ik zie amper de toegevoegde waarde van Windows 8 t.o.v. Windows 7.

     • @dennis: Het precies zo als Erwin zegt, voor touchscreen apparatuur is het geweldig, maar voor desktops zonder touchscreen, is het geen toegevoegde waarde.

      Win8 is niet op Dos gebouwd en door de nieuwe basis zijn applicaties sneller, maar doordat Win7 al als snel wordt ondervonden, wordt Win8 niet echt als een vernieuwing ervaren, behalve de Metro-look, met apps.
      Ik heb beide voorlopers van Win8 geprobeerd, om te ontdekken en ja, het is voortreffelijk snel, maar heeft geen ultieme hebberigheid in zich, om naar Win8 over te schakelen.
      dus ook ik ben terug naar Win7.
      Als je de stap moet/wil maken vanuit WinXP, dan kun je wel beter overstappen naar Win8.1/Blue, dus nog even wachten ermee.
      Win7 is een heel goed alternatief, stabiel en snel, heb je oudere sofware(16-bit spul), kies dan voor de 32-bit versie, want in 64-bit kun je dit niet gebruiken, maar die is wel veiliger en laat het gebruik van grotere hardeschijven toe.
      32-bit gaat tot 2TB schijven en 64-bit staat 3- en 4TB schijven toe.

   • @dennis:
    Uitermate stabiel, snel, soepel en klaar voor de nieuwe generatie software. Ik heb een boot time van nog geen 12 sec en heb geen high end pc. (mid range). De boot time kan nog sneller maar dan moet ik een aantal drivers uit zetten. De interface is even wennen maar na een tijdje wil je niet anders. Allemaal koud water vrees voor veel mensen.

    moet je na gaan, de start knop is weg (beter gezegd verplaatst) en de meeste mensen roepen dat het een kut systeem is terwijl ze geen flauw benul hebben wat er onder de motorkap aangepast is.

     • @Laue: Sommige zaken zijn objectief te meten, maar tegelijkertijd kan het ook heel subjectief zijn hoe men stabiliteit, snelheid en souplesse ervaart. Het is mij allemaal net iets te weinig concreet. Wanneer bij mij de behoefte ontstaat aan “de nieuwe generatie software” waarover je spreekt (wat dat ook moge zijn) en ik er achter kom dat ik die niet fatsoenlijk op Windows 7 kan draaien, dan zal ongetwijfeld een concrete behoefte aan Windows 8 ontstaan, maar vooralsnog ben ik niet overtuigd.

     • @Laue: Inderdaad. Wat mij vooral bevalt aan Windows 8 is de enorme snelheid. Start de laptop.. kreun.. knipper knipper en daar is de desktop. Bloedsnel. Daar doet Windows 7 veel langer over. Ik ben inderdaad ook geen fan van de Metro interface. Heb mij aangeleerd om meteen op de knop desktop te klikken na starten. Het zij zo. Geweldig als je dit dadelijk na de update naar 8.1. kunt instellen als default. Gek genoeg mis ik de startknop niet zo. Binnen Windows leiden alle wegen naar Rome. Heb een snelkoppeling gemaakt naar de startmenu folder en heb daar ook gewoon alle shortcuts. Scheelt niks. Start -> all programs -> programma icoon.. nu Startmenu shortcut -> program folder -> programma icoon. Ook 3 klikken.

     • @Freewarefreak: @dennis:

      Win8 kan inderdaad zeer goed overweg met laptop hardware wat de snelheid ten goede komt. De NT kernel helpt hier ook bij. Moet wel zeggen dat win8 eigenlijk niet meer afsluit maar in een soort *hibernate* gaat, het zelfde wanneer een laptop zonder stroom komt te zitten, dit zorgt voor de snelle boot times. De X86 architectuur begint zo een beetje op het zelfde level als ARM zitten.

 1. Hahaha Waarom Windows 8? De vraag is waarom niet. Antwoorden die ik krijg xD

  Ja de startknop is weg!
  Nee man die zit er nog maar niet op de balk maar links onder in het hoekje.

  Ja maar dan krijg ik allemaal blokken/rechthoekjes.
  Als je op je oude startknop klikt krijg je ook rechthoekjes onder elkaar. Dit kan je zelf indelen wat je daar had staan Internet explorer, outlook, en de rest van de zooi die je er wilde hebben staan. Het metro interface is hetzelfde alleen dan groter en in plaats van 1 klein rijtje dat altijd proppen was om alles wat je belangrijk vond erin te zetten heb je nu 1 groot scherm waar je alles neer kan zetten wat Jij wil. Met andere woorden ze geven je nu de mogelijkheid om het jou zelf in te laten delen. Het is jou feestje Microsoft geeft je de ruimte waar je het mag geven en jij vult het zelf in. Hoe bedoel je de start knop is weg.

  Allemaal leuk en aardig maar ik mis mijn knop alle programma’s!!!
  Jo je ken wel boos worden maar klik nu gewoon is rechter muis knop. He er verschijnt nu rechts onderaan ineens alle programma’s :O he bureau ass. :O Dus het zit er gewoon nog :O Isn’t that amazing :O

  En dat metro interface wat doet dat nou precies?
  Denk je is in jij wil weten of je een email hebt.
  Windows 7: start, alle programma’s, microsoft office, outlook. Wacht, wacht, wacht en ehhh wacht. hehe hij staat aan. Emails binnen halen, wacht wacht wacht. ow geen mail en 10 minuten verder.
  Windows 8: start (je ziet op de tegel of je wel of geen mail hebt) 1 seconde!
  Email, Agenda, facebook updates, berichten noem maar op je ziet het gewoon al op je balkje staan voor je uberhaut het programma op moet starten!

  Mehhhh ik wil me oude start knop terug hoe mooi is dit!

  Ow wacht er is nog meer :O

  Ja ja je zit in je start menu en je wilt paint starten. Typ is paint en druk is op enter. of typ is calc en druk is op enter of typ is voor de grap de naam van het programma dat je wilt starten en druk is op enter. (je zit nou eenmaal in je START MENU) deze is gemaakt om dingen te starten. de layout heet misschien metro interface maar het is echt nog steeds je start menu waar je komt door op START te klikken -_-‘

  Als je Metro gewent bent wil je niks anders meer. Stop er een klein beetje tijd en energie in of gebruik gewoon logisch verstand want zo simpel is het en sta open voor veranderingen en je zult zien dat het geweldig is.

  Windows 8 is sneller omdat hij programma’s die je op de achtergrond hebt staan in slaapstand zet. Hierbij schrijft die het werkgeheugen dat hiervoor gebruikt word weg naar de harde schijf waardoor je met 4 gb werkgeheugen al een nasa computer hebt. Multi tasken is nu net zo zwaar als paint openen of kladblok.

  Extra’s:
  Een appstore waar je net als bij je slimme telefoon apps kunt downloaden en installeren 😀 Alle programma’s die hier instaan zijn gecontroleerd of ze veilig zijn en goed werken. Kost het geld kan je het altijd eerst uitproberen voor je het koopt. Klink mij een stuk beter als android en apple store.

  Xbox music (mijn favoriet)
  onbeperkt kosteloos muziek streamen van het net. Je klikt erop je zet je muis rechts boven in het scherm je drukt op de charm zoeken en je typt de naam van je favoriete muzikant of cd. je klikt op top nummers afspelen of album afspelen en je gaat heerlijk genieten van muziek. Is dit net zoiets als spotify. Ja maar dan gratis. Krijg ik zeker net als bij de gratis variant van spotify steeds reclame. Inderdaad alleen bij spotify 10 keer zoveel. En wil je dat niet betaal je ook een 10tje per maand. Als ik toch betaal waarom dan xbox music? Groter assortiment en past perfect bij de win look 😀 1 geheel is chill!

  Xbox video
  Films huren of kopen maar ook films afspelen die je op je pc hebt staan. Waarom zou ik dat dan doen via xbox video en niet met mijn mediaplayer. Ja goede vraag heb jij een xbox?
  Nee: Sukkeeeeeeeellllllll moet je hebben!
  Ja: dan heb je een mooie knop afspelen op mijn xbox en dan speelt die zo draadloos de film vanaf je laptop op je tv af via je xbox :O

  Is de xbox dan net zo iets als apple tv voor apple?

  Ja dat is al jaren zo alleen dan veel sneller veel meer mogelijkheden en je kan er ook op gamen. Met andere woorden je kan er alles op. Ideaal om je tv mee te verwennen (ook met metro interface).

  En er zijn nog veel meer leuke nieuwe speeltjes 😀 Dit waren de belangrijkste in mijn ogen.

  Ahhh windows 8 is kut blablabla geen startknop blablabla ga nou eerst kijken en proberen.

  Ik twijfelde eerst ook en ben met de release naar Saturn Amsterdam geweest (toen kon je nog kiezen) daar heb ik in de Windows store die ze daar hebben een presentatie gevolgd over hoe het werkt enzo. Ik ben zoals je ziet hier erg van over de indruk. Wat ik begreep kan je daar gewoon binnen hobbelen om een demo te volgen. Maar denk dat je het nu wel snapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *