Britse douane kan zonder reden info van je telefoon halen

Auteur: , Geen reacties
Telefoon privacy

Toevallig van plan om binnenkort naar Groot Brittannië te reizen? Hou er dan even rekening mee dat de douane, zonder verdenking of aanleiding, het recht heeft om allerlei informatie van je telefoon te downloaden. Privacy? Wat is dat?

Wat voor informatie er gedownload mag worden zonder dat je überhaupt bent aangemerkt als verdachte? Denk aan je contactpersonen, foto’s, gespreksgeschiedenis en met wie je allemaal e-mails of sms’jes stuurt. De inhoud van e-mail/sms mogen ze niet downloaden, maar wel met wie je communiceert.

De data die van je telefoon wordt gehaald kunnen ze zolang bewaren als ze dat nodig achten, wat redelijk bizar te noemen is. Vaak zit er namelijk een termijn aan zo’n bewaarplicht.

Politie in het Verenigd Koninkrijk heeft trouwens vergelijkbare macht, maar die mogen alleen informatie van je telefoon halen als je bent aangemerkt als verdachte (en bent gearresteerd). En dat kan natuurlijk alleen als je telefoon in beslag is genomen.

Mocht je deze zomer dus de Noordzee oversteken en een douanebeambte aan je vragen of hij je telefoon even mag ‘lenen’ dan weet je wat hij van plan is om ermee te doen. (via: telegraph.co.uk)Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).