Britse inlichtingendienst tapt internetverkeer massaal af

GCHQ Engeland
Dat de Amerikaanse FBI en NSA er een handje van hebben weten we inmiddels. Maar ook de Britse geheime dienst GCHQ lijkt niet vies te zijn van het opslaan van dagelijks dataverkeer.

Het gaat hier om de operatie Tempora, die nu zo’n 18 maanden loopt. Er zouden voornamelijk e-mails, berichten op sociale-netwerksites, bezochte websites en telefoongesprekken worden afgetapt. De GCHQ zou informatie opslaan afkomstig van ongeveer 400 glasvezelkabels tegelijk, wat neerkomt op een kwart van alle internetcommunicatie in Groot-Britannie. Goed voor zo’n 21 petabyte(!) aan data per dag.

De inhoud van deze data wordt drie dagen opgeslagen en de metadata 30 dagen. Deze data blijft echter niet bij de GCHQ maar wordt schaamteloos gedeeld met de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Hiermee zou de Britse inlichtingendienst de grootste bron van ‘gestolen’ telefoon- en internetverkeer zijn.

Gister maakte minsister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bekend dat de Nederlandse AIVD en MIVD geen onbelemmerde toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer hebben. Ook niet via buitenlandse inlichtendiensten of via het Amerikaanse aftapprogramma PRISM. Deze verklaring is echter tegenstrijdig met eerdere berichtgeving van een AIVD-agent. Wat te geloven? (via: guardian.co.uk)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *