Zo voorkom je dat Edge jouw computer sloopt

Auteur: , 1 Reactie
google-chrome-windows-10

Windows 10 en computer kunnen volledig blokkeren, maar wij hebben de oplossing.

De nieuwste bug (eerder dit jaar was er ook al een) komt in de vorm van een zogenaamde tech-support scam. Als je op bepaalde sites komt kan zich op de computer een javascript installeren. Dit script opent een dialoogbox op een apart tabblad van de browser. Deze lijkt op een dialoogbox van Microsoft. Er wordt gemeld dat men probeerde in te breken en dat je jouw wachtwoorden etc. kunt verliezen. Uiteraard is dit niet van Microsoft, maar je kunt toch schrikken. Gelukkig gaat het virus (nog) niet zover dat je gegevens kunt delen. Wat wel gebeurt is dat het tabblad keer op keer opnieuw opstart.

Hier wordt Windows 10 trager van totdat de het gebruik van de processor (CPU-usage) 100% is. Op dat moment bevriezen de apps van Windows10 en lijkt de computer onbruikbaar. Gelukkig is deze bug redelijk eenvoudig te verhelpen. Allereerst kun je natuurlijk preventief aan de slag door voorzorgmaatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld de anti-virusscanner te updaten of het automatisch installeren van downloads uit te zetten in de instellingen van Windows10.

Ook als het te laat is en de computer al (bijna) vastloopt kun je de bug zelf verhelpen. Dit gaat als volgt:
1. Open het taakbeheer van Windows 10.
2. Ga naar het tabblad waar je de lopende processen vindt.
3. Klik daar op Google Chrome (of GoogleChrome.exe).
4. Klik vervolgens op ‘taak beëindigen’.

Afhankelijk van jouw andere instellingen zul je even aan moeten passen dat Google niet automatisch de oude tabbladen heropent, anders krijg je hetzelfde probleem. Als het goed is heb je de bug hiermee verholpen. Mocht dit niet zo zijn dan kun je de computer het best even helemaal afsluiten en daarna de bovenstaande stappen herhalen.1 reactie

@robertkroes: volgens mij moet je de titel even aanpassen naar Chrome. Edge komt nergens in je artikel voor 😋

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).