Californië stelt killswitch verplicht

HAL 9000
Met sommige wetgeving zijn ze in de V.S. rijkelijk laat, maar als het op tech aankomt is het een ander verhaal – in ieder geval in Californië. De staat stelt als eerste de killswitch voor smartphones verplicht.

Het is een van die functionaliteiten waarvan je je verbaast dat hij er niet al lang is, of zelfs altijd al is geweest. De killswitch, die gebruikers in staat stelt hun smartphones op afstand onklaar te maken, om diefstal te ontmoedigen, is controversieel. Nadeel is dat hackers de functie potentieel kunnen misbruiken met rampzalige gevolgen – denk aan een veiligheidslek dat het mogelijk zou makken in één keer alle iPhones in Nederland onklaar te maken. Maar volgens de rechtbank in Californië weegt dat argument minder zwaar dan het diefstal-argument en vanaf vandaag is de killswitch daar verplicht. En niet alleen de functionaliteit: bij het kopen van het toestel moet hij zelfs al ingeschakeld zijn.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de hele V.S. en uiteindelijk ook de rest van de wereld. Want denk eens aan de kosten die fabrikanten moeten maken om toestellen met deze functie te maken. Die willen ze natuurlijk niet alleen in Californië verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *