Carbon 3D: is vloeibaar 3D-printen de toekomst?

Carbon-3D-Printer
Tot nu toe zijn we gewend dat 3D-printers een object laagje voor laagje opbouwen, maar de Carbon 3D-printer laat zien dat een vloeibare variant minstens zo effectief is.

De Carbon printer werkt in feite andersom. Middels de zogenaamde CLIP (Continuous Liquid Interface Production) techniek wordt speciale hars gebruikt die alleen hard wordt als hij in aanraking komt met UV-licht en zuurstof.

Bakje hars
In het bakje waar deze hars in ligt wordt constant het zuurstofgehalte op pijl gehouden, waarna een patroon via de onderkant van het bakje met UV-licht wordt geprojecteerd, zodat er nauwkeurig geprint kan worden. Aan de onderkant van de schaal blijft de hars dus vloeibaar, totdat de printer het ontwerp naar boven trekt.

De traditionele laagjesmethode wordt hierdoor overbodig, zodat er een object ontstaat dat één geheel is, en dus automatisch een stuk steviger is dan de voorwerpen die uit andere 3D-printers komen rollen.

CLIP
CLIP werkt met hars die uithardt als hij aan UV-licht en zuurstof wordt blootgesteld. De bodem van het schaaltje bestaat uit doorzichtig, luchtdoorlatend materiaal waarmee het zuurstofgehalte in de vloeistof wordt geregeld. Via de onderkant worden UV-patronen geprojecteerd, zodat de uitharding van de hars bijzonder nauwkeurig gereguleerd wordt.

Erg technisch en beter dus, maar het ziet er vooral ongelofelijk tof uit hoe een ontwerp vanuit het niets uit een bad van rode hars getrokken wordt. Kijk zelf maar.

[gv data=”UpH1zhUQY0c”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *