Celebs klagen niet Apple maar Google aan om naaktfoto’s

Jennifer Lawrence, Rihanna en Kate Upton
Slachtoffers van The Fappening -je weet wel, de berg naaktfoto’s die niet zo lang geleden het internet domineerde- gaan niet Apple aanklagen. In plaats daarvan richten de beroemde dames hun juridisch geladen pijlen op Google.

iCloud niet te verwijten
Hackers verkregen een groot deel van de foto’s door zich toegang te verschaffen tot de iCloud-accounts van de sterren. Echter niet door een lek in de beveiliging van Apple’s opslagdienst, maar door op een slimme manier de juiste wachtwoorden te raden. Dat bleek in veel gevallen dus relatief eenvoudig doordat de dames niet hele sterke wachtwoorden gebruikten. Het was wel aanleiding voor Apple om iCloud nog beter te beveiligen.

Google faciliteerde de verspreiding
Volgens gossip-website Page Six vertegenwoordigt advocaat Marty Singer veel gedupeerde sterren. In een brief aan Google zou een schadevergoeding van 100 miljoen dollar worden geëist. Volgens de advocaat heeft Google niet alles in het werk gesteld om de foto’s zo snel mogelijk uit de zoekresultaten te verwijderen en heeft de zoekgigant veel geld verdiend aan het indexeren van de naaktfoto’s.

Sterren waar onder Kate Upton, Rihanna, Ariana Grande, Jennifer Lawrence, Selena Gomez, Avril Lavinge, Lizzy Caplan, Hayden Panettiere en Anna Kendrick zijn allemaal het slachtoffer van The Fappening. En nog altijd worden er foto’s verspreid. Google heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. To be continued…

10 reacties

  1. Partij A (sterren) neemt een dienst af bij partij B (Apple).
    Partij C (hacker) steelt de data gestald bij partij B en kan dat omdat:
    1 partij B de beveiliging niet op orde heeft en
    2 partij A zwakke wachtwoorden gebruikt.

    Dit alles is natuurlijk de schud van partij D!

      • @e1000bmw523i: Wat een flauwekul… Google is gewoon een bedrijf dat indexen voor het web verzorgt. Ik blijf het raar vinden dat men Google verantwoordelijk houdt voor wat een website aanbied terwijl het enige wat Google doet is het mogelijk maken die website te vinden door het indexeren van publiek beschikbare informatie van die website.

        Trek eens een vergelijking met een oudere technieken. Stel dat in de Gouden Gids een verwijzing staat naar een fietsenwinkel, maar de eigenaar van die winkel neemt het niet zo nauw en verkoopt ook gestolen fietsen. Dan kan je de Gouden Gids toch niet serieus een heler noemen? Of uberhaupt verwachten dat ze bij die fietsenwinkel gaan controleren of hij niet gestolen fietsen verkoopt? Sterker nog, dat zou niet eens mogen, om dat het geen opsporingsinstantie is. Het enige dat je mag verwachten is dat de vermelding geschrapt wordt op het moment dat er aantoonbaar wetten worden overtreden.

        Hetzelfde geldt voor Google, als aantoonbaar gemaakt wordt dat er wetten worden overtreden kan je bij Google een verzoek indienen om een zoekresultaat te laten verwijderen en daar zal Google dan ook best aan voldoen. Maar men mag van Google niet verwachten dat ze internet-politie agent gaan spelen en dat zelf allemaal gaan onderzoeken. *Dat* zou ik pas onwettig vinden!

      • @e1000bmw523i: Ik vind het erg onzinnig, als ze gewoon zelf een fatsoenlijk wachtwoord hadden verzonnen en niet zo stom waren geweest foto’s als dit te uploaden naar een cloud dienst dan had er niemand bij kunnen komen.
        Dit is echt weer een duidelijk voorbeeld van hoe het amerikaanse rechtsysteem werkt. Er is door onze eigen domme schuld iets gebeurd, maar we moeten er iemand voor aansprakelijk stellen, laten we kijken wie we op welke manier dan ook kunnen pakken om er vervolgens heel veel geld aan over te houden.

    • @Jantje_555: als een product noet voldoet is ook de winkel (Google) in eerste instantie aansprakelijk. Deze kan dan aankloppen bij de producent (Apple).

  2. Het is Amerika, dus meer dan logisch dat er iemand aangeklaagd wordt. No cure no pay advocaten pakken elke klus aan. En tsja, Apple blijkt de boosdoener niet te zijn. Nou, dan Google maar… Want jezelf aanklagen omdat je 12345 als wachtwoord hebt kan natuurlijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *