Cheat of hack je in games? Windows 10 gaat je voort pakken

Aimbots en wallhacks moeten door Windows 10 geregistreerd worden
De Windows 10-update moet cheaten en hacken in games moeilijker maken.
Foto @Grit

Als fanatiek gamer ga ik tijdens een potje Battlefield of Counter Strike zelden dood *kuch*. Wanneer ik daarentegen stevig ge-360-no-scoped word, verdenk ik mijn moordenaar er regelmatig van dat hij hacks gebruikt. Een nieuwe update van Windows 10 zorgt ervoor dat ik die claim niet meer kan maken.

Althans, in de ideale wereld worden cheaters door middel van de TruePlay-functie voortaan gemeld bij de ontwikkelaar van het betreffende spel, zo legt Microsoft uit in een blogpost. “[De service] monitort gamesessies en detecteert gedrag en manipulaties die gebruikelijk zijn in cheat-scenario’s.”

De verzamelde data wordt in het geval van duidelijke cheats en hacks naar de ontwikkelaar van de betreffende game gestuurd, die vervolgens zelf kan beslissen wat ze met de kneuzen doen. Op dit moment komen alleen games die vanuit de Microsoft Store beschikbaar zijn in aanmerking voor de anti-cheat-software. Overigens is het een ingewikkeld proces dat in werking gesteld wordt, waarschijnlijk mede vanwege de privacy-implicaties van TruePlay.

Uit de blogpost blijkt namelijk dat gebruikers (gamers) niet hoeven in te stemmen met TruePlay. Mijn vraag is dan: Waarom zou je als cheater instemmen met software die je door de mand kan laten vallen? Wel kan de ontwikkelaar van de game er zelf voor kiezen of de software op zijn spel wordt toegepast en of gebruikers moeten instemmen met TruePlay om überhaupt te kunnen spelen.

Uiteindelijk zal tijd ons leren of de service daadwerkelijk werkt. Hackers komen immers snel om dergelijke maatregelen heen. Mocht het een gouden ticket naar hacker-vrije gaming zijn, dan hoop ik van harte dat de technologie door bijvoorbeeld Steam wordt omarmt.

Call of Duty-ontwikkelaar Sledgehammer gaat hackers in hun aankomende game ook hard aanpakken. Helaas is hacken of valsspelen niet altijd even goed te bewijzen. Recentelijk werden de makers van PlayerUnknown’s Battlegrounds keihard geraakt door backlash van de fans, nadat een bijzondere vorm van cheaten werd geconstateerd.

Nog geen reacties

  1. volgens mij las ik ergens dat dit enkel voor games uit de Microsoft Store zou werken. Dus je hebt nog steeds VAC in steam en battleeye en punkbuster en tja weer iets voor elke game dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *