Check hier of jouw Intel-CPU een groot beveligingslek bevat

Auteur: , 3 Reacties
Intel-processors blijken een stevige beveiligingslek te bevatten

Intel-processoren van nieuwere generaties blijken een gatenkaas.

Naast het feit dat Intel de redder van aankomende iPhone-modellen moet zijn, kan het miljardenbedrijf ook zomaar de ondergang van mening PC-gebruiker worden. Recentelijk ontdekte het bedrijf namelijk een groot beveiligingslek in hun processors. Wat blijkt nu? Veel patches zullen pas in 2018 uitkomen!

De problemen zouden zich manifesteren in de Management Engine (vanaf versie 11) van Intel-chips, maar ook de Server Platform Services en Trusted Execution Engine zouden lekken bevatten. Kwaadwillende wizkids kunnen de kwetsbaarheden misbruiken door de processoren opdrachten te laten uitvoeren waar de gebruiker zelf geen weet van heeft. Het zou vooral gaan om nieuwere modellen vanaf de Skylake-generatie. Ben ik even blij dat ik nog een i7 uit 2011 (Sandy Bridge-generatie) heb.

De kwetsbare processoren zijn in deze blogpost van Intel op een rijtje gezet:
– 6th, 7th & 8th Generation Intel® Core™ Processor Family
– Intel® Xeon® Processor E3-1200 v5 & v6 Product Family
– Intel® Xeon® Processor Scalable Family
– Intel® Xeon® Processor W Family
– Intel® Atom® C3000 Processor Family
– Apollo Lake Intel® Atom Processor E3900 series
– Apollo Lake Intel® Pentium™
– Celeron™ N and J series Processors

Patch laat op zich wachten
Afhankelijk van de fabrikant van je PC/laptop kan het nog tot 2018 duren voordat een patch de problemen gaat verhelpen, zo ontdekte Tweakers. Op veel van de ondersteuningspagina’s van fabrikanten zoals Acer, Dell en Lenovo moet namelijk nog bekend gemaakt worden wanneer de patch überhaupt uit gaat komen.

Dat terwijl deze zogenoemde ‘backdoor’ erg schadelijk kan zijn in de verkeerde handen. Lenovo noemt de ernstigheid van de lek op de support-pagina bijvoorbeeld ‘hoog’. Als je dus een Intel-processor hebt uit een relatief nieuwe generatie (2015 of ouder), check dan even of hij onder een van de bovenstaande familie’s valt. Zo ja, kijk dan of de fabrikant van jouw desktop of laptop eventueel een hotfix heeft of een releasedatum van de patch. Tot die tijd niks geks uithalen!

Meer over Intel lezen? In dit artikel beschrijven we de aankomende nieuwe i9-processor van het Amerikaanse bedrijf. Naast het degelijk draaien van een PC kan de chipmaker daarentegen nog veel meer met hun technologie. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze spectaculaire drone-show.

Foto @Flickr/Ultra Mendoza3 reacties

Misschien heb ik er overheen gelezen, maar ik heb een eigengebouwde PC. Dit betekend dat ik dan moet wachten op een nieuwe intel driver o.i.d.?
@lekkaah: Ik denk het wel. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wie anders de patch zou moeten leveren als je alle onderdelen zelf bij elkaar gesprokkeld hebt. Google is je grote vriend!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).