China’s weg naar communisme doorgezet met verbod VPN

China bant VPN-apps
Godzijdank is dit niveau censuur in Nederland ondenkbaar.

Voor je verder gaat, check hier Ruben’s column over zijn eigen ervaring met de internetcensuur en The Great Firewall van China.

Het was al aangekondigd, maar een recente ontwikkeling omtrent het gebruik van VPN-netwerken lijkt de grip van China’s regering des te meer te versterken. Apple heeft gisteren namelijk VPN-standaard ExpressVPN uit de App Store verwijderd, zo melden de makers van de app. Sterker nog, alle VPN-apps lijken vanaf nu niet meer beschikbaar te zijn in de Volksrepubliek China.

Het bedrijf kreeg een mailtje van Apple waarin stond dat de applicatie verwijderd zou worden uit de App Store omdat ‘het content bevat die illegaal is in China.’ In een – wat mij betreft ontzettend terechte – reactie stelt ExpressVPN dat het teleurgesteld is in Apple omdat het Amerikaanse bedrijf zo censuur vanuit China ondersteunt. Aan de andere kant, ruzie krijgen met de Chinese regering zal uiteindelijk resulteren in een afzetmarkt die plots 1,3 miljard klanten kleiner wordt.

Wat betekent dit?
In het kort betekent dit dat Chinezen niet langer toegang hebben tot veilige (anonieme) netwerken. Ze zijn afhankelijk van wat hun overheid toestaat en wat niet. Zo kunnen Chinezen niet meer op sociale media als Twitter, Facebook en YouTube komen omdat deze websites in de Volksrepubliek geblokkeerd zijn.

Er zijn daarentegen meerdere wegen naar Rome. Hoewel Chinezen nu geen VPN meer kunnen gebruiken voor hun ‘illegale’ internetpraktijken, kan men altijd nog het adres in het App Store-profiel aanpassen naar een regio buiten China. Op die manier denkt de appwinkel dat je ergens anders woont, en is het downloaden van apps als ExpressVPN weer mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *