Chinese internetgigant bereidt grootste beursgang ooit voor

Auteur: , 4 Reacties
Chinese internetgigant bereidt grootste beursgang ooit  voor

De Chinese internetwinkel Alibaba heeft in Amerika documenten ingediend om de beurs op te gaan.

De exacte waarde van het bedrijf is nog niet vastgesteld maar er wordt nu al over de grootste beursintroductie ooit gesproken. De geschatte waarde is ongeveer 168 miljard dollar waarvan Alibaba 12% op de beurs vrij verhandelbaar wil maken. Dat komt neer op een IPO (initial public offering) van 20 miljard dollar.

De grootste beursgang op de NASDAQ tot nu toe staat op naam van Facebook met ‘maar’ 16 miljard dollar. De grootste beursgang op een Amerikaanse beurs in het algemeen staat op naam van Visa. Zij wisten op de NYSE maar liefst 17 miljard op te halen. Via welke beurs Alibaba zijn beursintroductie wil gaan doen is nog niet bekend.

Maar wat is Alibaba precies? Het is het best te vergelijken als een combinatie tussen Marktplaats, eBay and Paypal. Het bedrijf wist vorig jaar 231 miljoen kopende klanten aan zich te binden. Dat resulteerde in een nettowinst van 3,56 miljard dollar met een omzet van 7,95 miljard dollar. Voor veel technologiebedrijven is China nog steeds een land waar ze maar geen voet aan wal krijgen, terwijl het een gigantische markt is met meer dan 600 miljoen inwoners die een internetverbinding hebben.

Naast de website Alibaba heeft het ook nog twee andere sites, Taobao en Tmal. Vorig jaar werden ruim vijf miljard pakketjes in China verstuurd, terwijl UPS er 4.3 miljard wist te versturen wereldwijd. Vooralsnog zijn de Amerikaanse techbedrijven nog niet ongerust, maar bedrijven als Yahoo en Amazon krijgen met de komst van Alibaba wel degelijk stevige concurrentie.4 reacties

50% winst. Wauw!
@beiersmeisje: 50%? Ik zou bij Alibaba eerder denken aan 40….
Euhh guys…
China een markt met 600 miljoen inwoners?
Je hebt gelijk, had het iets beter moeten verwoorden. Het gaat namelijk om 600 miljoen inwoners die een internetverbinding hebben.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).