Chinese smartwatches voor werkers: ‘Ga door met werken!’

Heftig
Sta je te lang te niksen? ‘Werken!’

Als we een lijstje van de minst privacy-vriendelijke landen op aarde zouden moeten maken, dan zou China in elk geval in de top 5 terecht komen. Het voormalig communistische land komt regelmatig in het nieuws vanwege het gebruik van moderne tech voor het in de gaten houden van de burgers. Daar is een nieuw snufje bij gekomen: de smartwatch manager.

De meeste mensen zullen het wel kennen: een manager die je af en toe op je sodemieter geeft omdat je te weinig doet. Een Chinees schoonmaakbedrijf heeft daar een moderne oplossing voor gevonden. In Nanjing, in het Hexi district moeten schoonmakers een smartwatch dragen die hun locatie bijhoudt. Wanneer ze 20 minuten niet hebben bewogen, zegt het apparaat dat ze weer aan de slag moeten.

Het is niet voor het eerst dat ze er in het Aziatische land voor kiezen om tech tegen hun burgers te gebruiken. Eerder werden Chinese schoolkinderen door middel van een slim uniform en gezichtsherkenning gevolgd, geregistreerd en eventueel gesanctioneerd.

AbacusNews noemt het fenomeen ontzettend toepasselijk: ‘Big Brother is smartwatching you’. Nadat het nieuws eerder deze week naar buiten kwam, trokken Chinezen aan de bel. De audiowaarschuwing zou door het protest van de bevolking niet meer worden afgespeeld, maar de locatie van de werkers wordt nog steeds gevolgd.

Om de rare situaties in China kracht bij te zetten, stelt de zeer goed vertrouwde South China Morning Post het volgende: ‘Werkers bevrijd na protest tegen controle’ en ‘Chinese werkers bevrijd van Big Brother-achtige controle na publiekelijk drama’. Beide koppen kloppen daarentegen helemaal niet bij het daadwerkelijke bericht. Kortom, met de berichten van de afgelopen tijd is het niet de vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ 1984 van George Orwell werkelijkheid wordt in China.

3 reacties

  1. 15 jaar geleden werkte ik als student in het magazijn van ikea. Daar deden ze dat toen al, maar via de handscanners die iedereen bij zich droeg. Als je langer als 2 minuten op dezelfde locatie stond kreeg je al een bericht. Dus zo uitzonderlijk is het niet.

    • @fejjie: echt waar?! Heftig zeg. Ik denk dat dat 15 jaar geleden misschien als high tech werd gezien maar tegenwoordig is men denk ik iets bewuster van privacy geworden en wat er mis kan gaan als dat soort dingen in de verkeerde handen vallen. Daarbij worden deze werkers zoals ik het bericht interpreteer op straat gevolgd, niet in een magazijn. Dat is ook een beetje extra eng

    • @fejjie: lang geleden heb ik ook in de “distributie” gewerkt, ook als student. Dergelijke geavanceerde systemen hadden we niet. Ik had dan ook collega’s die de dienst opgerold op een pallet slapend doorbrachten. Het systeem dat jij beschrijft gaat mij veel te ver. maar ik denk dat ik wel weet waar het vandaan komt ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *