Chipknipsaldo terugstorten? Dat gaan banken voor je doen

Auteur: , 9 Reacties
Chipknipsaldo terugstorten? Dat gaan banken voor je doen

Per 1 januari 2015 is de chipknip verleden tijd. Maar wat gebeurt er met de tientallen miljoenen die nog op de chipknip-accounts van miljoenen Nederlanders staat?

De 12 miljoen chipkniphouders die Nederland nog rijk is zullen over acht weken op zoek moeten naar een ander betaalmiddel. Oh wacht, niemand gebruikt de bijna 20 jaar geleden ge├»ntroduceerde ‘elektronische portemonnee’ op de bankpas nog. Op een verdwaalde parkeerautomaatbetaler na.

Op alle chipknips in Nederland zou nog een bedrag van ongeveer 85 miljoen euro staan. Het was de vraag wat er met dit geld zou gebeuren. RTL Z meldt na een belronde langs de grote banken dat zowel de ING, ABN Amro en de Rabobank het bedrag automatisch zullen terugstorten. Opvallend, want gisteren meldde de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) nog dat automatisch terugstorten niet mogelijk was.

In januari 2015 krijg je het terug

De Nederlandse banken willen bij klanten met een actieve betaalpas het saldo eind januari 2015 terug te storten. Het chipknipsaldo van overige passen wordt zo snel mogelijk daarna teruggestort. Je kunt je saldo natuurlijk ook zelf terugstorten bij ieder oplaadpunt van chipknip.

De chipknip werd in 1995 ingevoerd als snel betaalmiddel, om contante betalingen te vervangen zonder dat er een pincode nodig is. Na een moeizame start werd het betaalmiddel begin deze eeuw massaal omarmd, tot een piek in 2011. Daarna liep het gebruik gestaag terug.9 reacties

De enige reden waarom ik geld op dat ding heb staan is vanwege de lobby die ze bij de meeste parkeerbeheerders hebben gedaan. Ineens was het in Rotterdam niet meer mogelijk om contant te betalen maar alleen nog maar met chipknip. Zonder die lobby was dat ding al veel eerder uitgestorven. Uiteindelijk heeft kentekenparkeren en het toestaan van pinpassen dat ding toch nog genekt. Good riddance.
Ik snap niet waarom ze het afschaffen. Veel universiteiten maakten er gebruik van in kantines en koffie -en snoep automaten.
@gop1: Inderdaad, op mijn HBO gaan ze het nu fuseren met de schoolpas, kan je wel overal waar je bent je saldo opwaarderen. Hoop wel dat ze er dan een beetje tempo achter zetten, heb uit principe geen zin om het dubbele te betalen voor ‘vers gemalen bonen-koffie’. Immers zijn die bonen in theorie even vers als de reeds gemalen koffie in de automaat…
Ik heb het echt nog nooit gebruikt.
Hier op de TU Delft kun je alleen chippen om bij een koffie- en snoepautomaten iets te kunnen kopen. Het is schande dat een TU nog met chipknip werkt.
@ikweethet: Wat een onzin, is net zo goed een leerinstelling als een MBO, waar ze vast ook op genoeg instellingen nog met chipknip werken. Op de ZUYD-hogeschool te Heerlen hebben ze ook nog een hele batterij automaten staan die met chipknip werken, ik vind dat zelf uitermate handig. Het schijnen externe automaten te zijn, welke dus niet onder beheer van Sodexo vallen, toen er een storing was, was ik dus direct het dubbele kwijt voor een bakkie pleur in de Sodexo kantine. Van mij uit mogen ze chipknip laten bestaan voor zulke faciliteiten, ik durf er een wedje om te maken dat alles na het wegvallen van de chipknip direct de helft duurder wordt. Dan stoppen we uit protest maar met koffie drinken..
@frietjemet: Dat hele chipknip is overbodig geworden met het “kleine bedragen pinnen zonder pincode”. Een pin abonnement met apparaat is ook goedkoper dan het hele chipknip gebeuren. Oftewel, weg met die rommel. Of ga je straks ook nog je chequeboek erbij pakken?
@frietjemet: Wat ik bedoelde is dat juist op een TU moet kunnen verwachten dat ze innoveren. Ik heb het dan over betalen met NFC. Zodat je ook met je telefoon kunt betalen.

Ik ben inderdaad benieuwd hoe ze alle koffieautomaten gaan ombouwen zodat he wel met een andere betaalmogelijkheid hebt. Ze kunnen natuurlijk wel contant doen geld vragen, maar dan ze je met gigantische veel muntgeld dat getransporteerd moet worden.
Hier in Hongkong betalen we al 10 jaar, zoniet meer, met NFC. In Shenzhen kan ik in de bus NFC-en met mn sim-card. En dat in een 3e wereld land als China -_-

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).