Chrome-update voor Android is een data-verwijderende ramp

Chrome WebView is kapot
De lokale opslag van een onbekend aantal apps zou verwijderd kunnen worden.

Een update is inherent iets wat de staat van hetgeen het updatet zou moeten verbeteren. Softwaredevelopers weten dat het in de praktijk ook regelmatig kan betekenen dat er meer stuk gaat dan dat er gefixt wordt. Maar de nieuwste Chrome-update voor Android, Chrome 79, maakt wel een hele hoop kapot.

Chrome 79 zou bescherming moeten leveren tegen phishing en voor zover we weten is dat stukje wel gelukt. Maar de update heeft er tevens voor gezorgd dat een onbekend aantal apps van derden kapot is waardoor gebruikers hun data in de desbetreffende apps zijn kwijtgeraakt (via: 9to5Google).

Dat zou alles te maken hebben met een verandering in de Chrome WebView API. Sommige apps zijn namelijk geen ‘native’ apps voor Android, maar in wezen gewoon websites met een schil eroverheen zodat het op een app lijkt.

Maar de lokale opslag van dit WebView-onderdeel blijkt gesloopt. Hierdoor kan lokale data van gebruikers verloren gaan waardoor het lijkt alsof ze de app voor het eerst openen. Alle voorkeuren, instellingen en eventueel opgeslagen informatie gaat verloren.

Dit voorval wordt beschreven als een catastrophe en dat is niet heel gek. Ontwikkelaar BrianFooLong laat bijvoorbeeld op Reddit weten dat er voor hem geen manier is om de data terug te plaatsen bij gebruikers. Hierdoor zouden mensen massaal zijn apps deïnstalleren.

Google (Chromium) heeft ondertussen zijn verontschuldigingen aangeboden en de rollout van de update is zoveel mogelijk tegengehouden. Het team heeft dit probleem met de hoogste prioriteit bestempeld. Een fix voor de problemen veroorzaakt door de update wordt over een (kleine) week verwacht.

Lees ook: Chrome gaat trage websites belachelijk maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *