‘Cijfers over internettaps overheid niet volledig’


Nederland is het land met procentueel de meeste internet- en telefoontaps ter wereld. Dat wisten we. En vorig jaar is het aantal taps alleen maar verder toegenomen. Maar hoe betrouwbaar zij de cijfers van Ivo Opstelten eigenlijk?

Meerdere taps per smartphone

De grootste stijging is te vinden bij het aantal internettaps. Dat hangt direct samen met de forse toename van het gebruik van smartphones, schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer. In 2011 werden 3331 internettaps geplaatst, vorig jaar waren dat er maar liefst 16.676. De immense stijging wordt verklaard door de wijze waarop smartphonetaps worden geregistreerd. Voor elke smartphone die wordt getapt, zijn twee taps nodig: één voor de spraak en één voor het dataverkeer. Het aantal keer dat de opsporingsdiensten bij dienstverleners aangeklopt hebben om de gegevens van internetters, is gestegen naar 57.000

De privacyvoorvechters van Bits of Freedom vinden dat de gepubliceerde aantallen amper duidelijkheid geven. “De cijfers zijn onduidelijk en onvolledig en zeggen bovendien niets over de zorgvuldigheid van de opsporingsdiensten.” schrijft Rejo Zenger.

Een bloemlezing uit zijn blogpost:

“De cijfers zijn onvolledig en daardoor misleidend. Want de minister noemt niet ook de 3 miljoen (!) bevragingen van een speciale database die het ministerie beheert. Elke telefonie- en internetaanbieder moet elke 24 uur een kopie van zijn klantenadministratie daarin achterlaten. De politie kan, en doet dat dus ook, vervolgens naar hartelust in die databank grasduinen. Welke telefoonabonnementen heeft Jip? En wie gaat er achter een bepaald IP-adres schuil? Ook de cijfers van het aantal vorderingen van de geheime diensten ontbreken, maar de recente onthullingen van klokkenluider Snowden geven natuurlijk wel te denken.”

Lees het volledige artikel op BoF.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *