Clinton vergelijkt encryptie met atoombom

Hillary Clinton
Niet alleen Donald Trump zegt domme dingen over het internet. Gisteren werd duidelijk dat de democraten er ook de ballen verstand van hebben.

Het begon allemaal met een tamelijk belachelijke vraag van ABC, waarin op de een of andere manier naar encryptie werd verwezen als ‘een instrument van terrorisme dat werd gebruikt in de aanslagen in Parijs.’ Als antwoord trok Clinton een vergelijking met het Manhattan-project (waarbij de beste wetenschappers van de V.S. samenkwamen om de atoombom te ontwikkelen): ‘de overheid en de tech-gemeenschap moeten samenkomen’ om ‘aanslagen te voorkomen’.

So far so good zou je zeggen, maar dan begint de ellende. Over encryptie zegt Clinton verder ‘Misschien is de achterdeur niet de juiste deur, en ik begrijp wat Apple en anderen daar over zeggen’, om even later te zeggen ‘maar er moet een manier zijn’.

“It doesn’t do anybody any good if terrorists can move toward encrypted communication that no law enforcement agency can break into before or after,” Clinton said. “There must be some way. I don’t know enough about the technology to be able to say what it is, but I have a lot of confidence in our tech experts.”

Wat ze hier bedoelt is niet duidelijk. Eerst lijkt ze te zeggen dat het kraken van versleutelde informatie niet de oplossing kan zijn, om vervolgens te zeggen dat tech-experts een oplossing moeten vinden. Maar wat zou die oplossing zijn al het niet het kraken van versleuteling is? Het is een Trump-achtig antwoord: de knappe koppen in Silicon Valley verzinnen vast wel iets. Edward Snowden kon er op een gegeven moment ook niet meer tegen:

Snowden Tweet

Haar democratische tegenstander Stepford Husband koos ook deze lijn:

The way things work in the modern era is actually to gather around a table and figure things out. With the new technologies, I believe the people creating these products have an obligation to come together with law enforcement to figure these things out.”

Het is op zich fijn dat Clinton en co lijken te zijn afgestapt van de opvatting dat tech-bedrijven encryptie overboord moeten zetten in het belang van de veiligheid. Maar als daar alleen maar ‘slimme mensen vinden wel een slimme oplossing’ voor in de plaats komt, weet de tech-wereld dus pas na de verkiezingen welke kant dit op gaat.

2 reacties

  1. Ze zijn niet uit op informatie over terreurorganisaties (zoals landen die andere soevereine landen bombarderen…ahum), ze zijn er op uit om alles, maar dan ook alles wat je doet te kunnen controleren. Vroeger dacht je dan aan landen als Noord-Korea, China en de voormalige Sovjet Unie, nu kan Amerika ook in dat lijstje als het aan Clinton ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *