Column: Apple’s WWDC 2018 was een aanfluiting

Apple
Gisteravond (Nederlandse tijd) vond er weer eens een keynote van Apple plaats. Zonder concrete vernieuwingen was de gehele bijeenkomst een lachwekkende aanfluiting.

Apple is een prachtig bedrijf met prachtige producten. Laten we dat vooral niet vergeten. De iPhone, iPad en Mac-computers zijn voortreffelijke apparaten. De laatste jaren zijn de keynotes echter niet meer zo indrukwekkend als dat ze vroeger waren. Wanneer werd jij voor het laatst van je stoel geblazen? Het klinkt misschien als muggenziften, maar in de periode van Steve Jobs ging het er wel anders aan toe. Zo was ook gisteren weer een aaneenschakeling van facepalms en cringe-momenten.

iOS 12 is eigenlijk een soort iOS 11 versie 2.0. Minimale verbeteringen die niet heel indrukwekkend zijn. Veel functies kennen we al van concurrenten en zijn niet origineel. Daarnaast voelden sommige podium-momenten als opvulling aan. Zoals de vernieuwde zoekfunctie van de foto-app. Leuk dat dit verbeterd is, maar moet dit echt een item worden van de keynote? De meeste nieuwe functies van iOS 12 zijn afgekeken van applicaties als derden. Groepsbellen kan immers met Skype (hoe vaak bel jij met 32 mensen tegelijkertijd?) en we hebben Snapchat voor de gekke filters.

Apple

De grootste wegkijk momenten had ik tijdens de diverse kinderachtige acties op het podium. Volwassenen die met LEGO Augmented Reality spelen alsof ze het elke dag doen. Zet er dan een kind neer die er oprecht plezier aan zou beleven. Dan de medewerkers van Apple, die doen alsof Animoji helemaal het einde is. Het is een geinige toevoeging, maar het mag wat minder nep. Alsof je vader gaat dansen waar je vrienden bij zijn. Je kan door de grond zakken van schaamte. In dit geval is die vader Craig Federighi, voor de ogen van duizenden mensen in een zaal.

Apple

Laten we hopen dat de keynote in september professioneler gaat verlopen. Geen lachende poepgezichten, geen virtuele LEGO-blokjes. Keiharde innovatie, mooie smartphones en gelikte presentaties zoals die van vroeger kennen Apple.

Apple

10 reacties

 1. AMEN !!!!!!!!!

  Mooi verteld … Het was idd totaal niets bijzonders.
  En voor al dit moois hoef je ‘slechts’ te wachten tot de herfst. Is tegenwoordig een soort religie, pochen met features die nog uitgewerkt moeten worden, we zien dit bij Apple hardware ook steeds vaker (volledige software functies die volgen na release).

 2. Apple keynotes zijn sowieso van een mindere kwaliteit sinds good ol’ Steve zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Zelf vraag ik mij nog steeds af waarom de camera niet gewoon seamless in de body geïntegreerd kon worden, van die details waar Steve zeker weten op zou hameren om dat voor elkaar te krijgen.

  • @jamesbond007: Heel simpel … Apple weet inmiddels dankzij dure research hoe hun trouwe klanten werken.
   Ze kopen het toch wel ! kortom, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
   Steeds minder voor veel meer en de verkoopcijfers liegen er niet om, dus Tim Cook zal roepen ‘never change a winning team !’.

   Hier en helemaal op dat mietjes forum (Tweakers) zijn er mensen die helemaal laaiend zijn van de keynote. Ach, een kinderhand is snel gevuld.

   • @turbobrick: nope omdat niet alle mensen so simpel zijn als jij en en de uitmuntende “journalist” van deze super “collumn”

    Mensen met hersens zien de potentie van een simpel uitziende( en idd kinderachtige ) demo.

    Mensen met een bord voor hun kop en weinig denkvermogen zien een “lego kinderspelletje” … nou nou goh goh

    Mensen die kunnen relativeren en nadenken zien een demo die simpel LIJKT. twee jaar geleden kon men deze demo nog niet voorstellen met meerdere gebruikers in dezelfde AR wereld.

    AR amper gebruikt zei je eerder. Man de appstore staat vol met leuke en bruikbare games. Pokemon is een mega suc6 geworden mede dankzij AR. VR is geen daverend suc6 … maar AR groeit met de dag. Bruikbaar onderweg op je mobiel.

    Over 2 jaar ziet mijn vrouw een bankstel. Scanned een code en stuurd mij het AR object in het nieuwe bestandformaat. Ik zet thuis de bank neer en app haar dat de bank niet gaat passen. STOM voorbeeld … i know … maar de gepresenteetde techniek maakt dit met gemak mogelijk.

    Ik werk zelf voor een grote amerikaanse vliegtuigbouwer … ik kan je garanderen dat de facetime conference calls gaan komen. Natuurlijk zitten jij en de “ journalist “ nooit in zo’n conference call. Daarom is het onzin met 32 man. Niet alles draaid om narcistische turbo en een roddeljournalist weet je. In de zakenwereld gebruikt men dit. Niet voor jou mischien … maar wel voor een ander.

    Miljoenen vermaken zich met AR. Mijn neefje speelt echt met AR lego treintjes. Miljoenen vermaken zich met annimoji ( ik niet hoor ). Het gaat om de techniek die men laat zien. Het gaat om het feit dat ik eigenlijk na 1 minuut niet meer door had dat er een echt lego huis op tafel stond.

    Dus een nitwit met zwaar narcisme en een vleugje asperger zou zich eens wat meer moeten inleven en onderleggen en vooral nadenken voordat je je onzin spuit.

    Get a life

    • @dgh74: Gaan we weer … DGH heeft de Rutte mode weer op AAN staan. Recht lullen van wat dan ook.
     Jij moet alles op jezelf betrekken en op die manier is voor alles wel een voorbeeld te noemen waarvoor het zinvol is.
     Vreemd genoeg was jij niet heel lang geleden negatief over wireless chargen en nog geen jaar later had apple het ook en hoor ik je er nu niet over. Iets wat voor velen een uitkomst is en TOCH kraakte je het 2 jaar geleden nog af.

     Jouw voorbeelden zijn wellicht valide maar gaan voor 99,42 % van de wereld bevolking niet op.
     Het overgrote deel idd geen conference calls met groepen mensen .. Het overgrote deel boeit AR niks en gaat daar ook niks mee doen. Ikea heeft AR toepassingen al een tijdje met meubels hoor, maar hoor je ook maar iemand er over ??
     Jaren geleden zou de personal assistent ook de shit worden, en kijk nu eens naar de staat van Siri. De meest domme en minst bruikbare assistent van allemaal. Laat ze eens daar aan werken.

     Wat belangerijk is is om pijnpunten aan te pakken, en niet om funnies te presenteren met Nintendo achtige Mii poppetjes die op de gebruiker lijken. Maar goed, jij vind Pokemon nog leuk dus dat zal wel bij je passen schat ik zo in.

     Geniet van al dat moois in de herfst, zal een lange zomer worden …..

     • @turbobrick: idd daar gaan we weer

      waneer je zou kunnen lezen en denken zou je concluderen dat ik het juist niet op mijzelf betrek.

      Ik denk dat AR meer mensen boeit dan jouw omdertitel unzippen. En toch schreeuw je moord en brand als het daarom gaat. Je kan nooit iets maken wat iedereen boeit toch ? En nogmaals … AR STAAT IN DE KINDERSCHOENEN

      De ikea app werkt is nogal iets anders dan ik schetste. Je zat live de keynote te kijken toch ? Het ging over AR objecten versturen. Niet over een app met voorgeladen modellen. Over een paar jaar scan je een object 3d … en stuur je dat in AR format naar iemand anders. In THEORIE zou dat nu al kunnen met de iphone X en de gezichtsscanner

      En ja Draadloos laden vind IK en vele met mij nog steeds onzin. Mijn iphone x is zowiezo niet leeg te trappen … boeien of ik hem op een matje in de keuken leg of de plug in zijn kont steek in diezelfde keuken. Ik zit in de kamer op mijn fokking bank !!

      Snacht op mijn belkin dokkie en zie gewoon de hele nacht de tijd. Staat op “niet storen” dus hoef hem zowiezo niet te pakken om om 3 uur snachts een tweet te lezen. Ieder zijn meuk.

      Maar JIJ moet niet roepen dat IEDEREEN draadloos wil laden. Het overgrote deel van de mensheid laad nog steeds via een kabel over 5 jaar. Ondanks dat dan iedere mobiel draadloos kan. En omdat JIJ die onzin roept reageer ik met “ dat geld niet voor iedereen want ik BIJVOORBEELD vind het onzin “. Kan je dit even opslaan in je grijze massa a.u.b. ?

      En ik heb het er niet over omdat ik je dat al 10 keer heb verteld.

      Maar ja je bent nogal van de herhaling … en dus nu voor de elfde en laatste keer.

     • @dgh74: en waarom moet in godsnaam de hele wereld het de hele dag over de ikea app lullen ??

      Natuurlijk hoor je daar niemand over. Maar word wel megaveel gebruikt … en toen ie uitkwam … lulde iedere website erover.

      Dat JIJ iets niet hoort of ziet .. wil niet zeggen dat miljoenen anderen iets wel horen of zien !

     • @dgh74: Nogmaals, Geniet lekker na van je ‘Geweldige’ keynote en de gedachte van AR in de toekomst.

      Ik ben liever bezig met NU en heb liever productiviteit en dus bijv. het uitpakken van een bestand waar ik NU iets mee kan.

     • @turbobrick: super .. dan ga jij lekker de hele dag je bestandjes unzippen … en laat dan je commentaar op mensen die wel enthiousist zijn lekker voor wat het is.

      Unzipsuh man …. eindelijk een life

 3. Ach ze beloven meer stabiliteit en een grote snelheidswinst op alle A-chips sinds de 5s dus in mijn ogen een grote vooruitgang waar ik toch heel blij van wordt. Minder bugs en meer snelheid en batterij dus goed nieuws vind ik

  Qua Lego, tja de kids gaan meestal lopen met de iPad dus zo kinderlijk vond ik die AR functie nu ook niet. Vele ouders houden zo hun kinderen zoet, dus ook dit mag getoond worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *