Column: Waarom de volgende Star Wars-trilogie shit wordt

Nooooooooo
Disney lijkt de verkeerde kant op te gaan met de trilogie far, far away…

Waar George Lucas bijna dertig jaar nodig had om twee trilogieën uit te brengen, lijkt Disney meer in de überpopulaire sci-fi-franchise te zien. De mediagigant laat in een blogpost weten dat de schrijver/regisseur van de huidige trilogie (The Force Awakens schreef hij, The Last Jedi schreef en regisseerde hij) een geheel nieuw Star Wars-verhaal gaat maken.

Disney heeft duidelijk grootse plannen met de franchise, want Johnson is nog druk bezig met de revival van Star Wars met de huidige trilogie. The Last Jedi zal aankomende december uitkomen en de laatste uit de derde trilogie komt waarschijnlijk in december 2019 uit. Daarna gaat hij dus wederom aan de slag met het rijke universum van George Lucas.

Hoewel er uiteraard nog nauwelijks iets bekend is over de vierde trilogie, laat de blogpost weten dat langdurige fans aan een ander concept moeten gaan wennen: “Johnson zal deze nieuwe trilogie onder zijn hoede nemen. Het zal los staan van de episodische Skywalker-saga, met nieuwe personages uit een hoek van het universum dat de Star Wars-lore nog helemaal niet kent.”

Skywegwalker
Wat betekent dat? Nou, dat Disney ‘wegloopt’ van het huidige concept met een compleet losstaande Star Wars-reeks, zonder connecties met de Skywalker-bloedlijn. Nu zal ik ongetwijfeld een vastgeroeste Star Wars-fan zijn, maar ik denk dat Disney hiermee compleet de plank mis slaat wat betreft concept. Begrijp me niet verkeerd, Rian Johnson is een baas en hij weet precies wat hij wel en niet met het Star Wars-universum en alle wetten van dien kan doen. Het probleem zit hem in de achterliggende gedachte van Disney.

Disney wil namelijk een nieuwe generatie aanspreken met deze afbuiging. De huidige drie trilogieën draaien namelijk allemaal om de Skywalker-bloedlijn en alle familiebanden, drama’s en intergalactische gevechten die daardoor veroorzaakt worden/door die familie&friends worden opgelost. Door die welbekende banden met alle andere films te schrappen, wordt de wereld van Star Wars toegankelijk voor mensen die de originele trilogie en/of de controversiële prequels niet hebben gezien.

Maar Star Wars draait juist om de lore, die constante doorgetrokken lijn, die uiteenlopende familiebanden en de rol van de Skywalker-familie in gigantische conflicten. Het is dan ook niet voor niets dat Star Wars vaak een ‘space opera’ wordt genoemd; Een verhaal dat in een iets andere vorm niet zou misstaan in een dramatische opera.

Veeg je die langlopende Skywalker-franchise uit, dan verwijder je iedere connectie met de voorgaande films. Met andere woorden, dan moet de aankomende Star Wars-trilogie op zichzelf kunnen staan. Ook mis je dan een gigantische diepte in verhaallijnen en de ontwikkeling van personages vanwege de rijke voorgeschiedenis van 9 andere films en 3 spin-offs. Kortom, Disney lijkt met deze beslissing meer geld te willen verdienen. Nieuwe personages = nieuw speelgoed. Een nieuw universum = nieuw publiek. Onafhankelijke trilogie = Yannick ongelukkig.

Wat denk jij? Ik ben ongetwijfeld veel te snel tot conclusies gekomen. Maar goed, je moet ook niet aan de geliefde franchise van Star Wars-fans komen. Laat weten in de comments wat jij van deze afbuiging van Disney en Lucasfilm vindt. Ondertussen lees je hier mijn analyse van de trailer van The Last Jedi. Als we dan toch bezig zijn kun je hier de analyse van de daaropvolgende teaser lezen. Wil je helemaal blanco de film in, dan is hier tot slot een spoilervrije fout van Disney omtrent de Millenium Falcon.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *