Computer en Nederlander voorspellen winnaar WK 2018

Auteur: , Geen reacties
WK Voetbal 2018

Een groep onderzoekers uit België en Duitsland denken via kunstmatige intelligentie (AI) de winnaar van het WK voetbal te kunnen voorspellen.

In 2010 zagen we octopus Paul, die had twaalf van de veertien wedstrijden waar hij naar keek goed voorspeld. Mooie score, maar ditmaal is er een computermodel gebruikt om de uiteindelijke winnaar te voorspellen. Dat computermodel houdt rekening met diverse factoren, waaronder de FIFA-ranking, het aantal inwoners van een land, het BNP van een land, het aantal spelers die samen in één club spelen, de gemiddelde leeftijd van de spelers en hoeveel Champions League finales ze gewonnen hebben. Dat was echter nog niet genoeg, de gegevens zijn vervolgens gekoppeld aan de data van bookmakers. Met al die gegevens zijn diverse simulaties gedaan (100.000) en uiteindelijk kwam Spanje als winnaar naar voren. Mocht Spanje toch niet de winnaar van het WK Voetbal 2018 worden (er is immers geen rekening gehouden met een nieuwe coach), dan gokt het model dat Duitsland, Brazilië, Frankrijk, België of Argentinië zal winnen (in die volgorde).

Ondertussen zijn we in Nederland ook bezig met voorspellingen. Universitair docent Martin van Tuijl van de Tilburg University zegt dat hij betrouwbaarder is dan Paul de Octopus. Martin gebruikt kansberekening met behulp van duizenden statistische modellen. Hij voorspelt het verloop van WK’s op die manier sinds 2014, nadat hij zich opwond over de werkwijze van Goldman Sachs. De bekende zakenbank van Wall Street gebruikt kunstmatige intelligentie om 200.000 modellen los te laten op alle gegevens van teams en spelers. Dat kost veel tijd en geld, terwijl Martin binnen drie dagen klaar was. Toch blijken zijn voorspellingen beter te zijn. In 2014 was hij nauwkeuriger dan de Amerikaanse bank: Martin had elf ploegen in de achtste finales goed ‘gegokt’, Goldman had er negen. Dit jaar gaat Brazilië winnen volgens hem, ze staan in de finale tegen Duitsland.

Het WK voetbal is vandaag begonnen en vindt plaats in Rusland. De finale wordt op zondag 15 juli (over een maand) om 17:00 in Moskou gespeeld. De 32 deelnemende landen kunnen onderling 668 miljoen euro aan premies verdelen. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van het WK van 2014 in Brazilië. Van het totaalbedrag is 338 miljoen euro prijzengeld. De winnaar krijgt een bedrag van 32,1 miljoen euro, de nummer twee krijgt 23,6 miljoen euro. Nummer drie krijgt 20,7 miljoen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).