Computer herkent mogelijke gaten in politieonderzoek

Onderzoek op plaats delict
Trung Kien Dang, wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een computerprogramma ontwikkeld ter ondersteuning van recherche activiteiten.

Het programma maakt 3D modellen op basis van video-opnames en daarmee een reconstructie van een plaats delict. Vervolgens wordt er automatisch een onderzoekslogboek samengesteld waarin men kan zien aan welke elementen de rechercheur ter plekke aandacht heeft gegeven. Op die manier kan worden geïnventariseerd wat al wel en wat nog niet belicht is en tevens kan achteraf de plaats van het misdrijf via de computer worden geanalyseerd.

Dangs promotieonderzoek dat hij op 31 mei zal verdedigen, heeft een compleet raamwerk opgeleverd op basis van 3D-modellen die het onderzoeken van een ruimtes verbetert. Met zijn methode kunnen bepaalde objecten achteraf en buiten de ruimte worden opgemeten, zonder dat men hier tijdens de video-opnames nadrukkelijk rekening mee hoeft te houden. Het programma kan daarnaast worden gebruikt bij het toetsen van hypotheses over wat er zich heeft afgespeeld op een plaats delict.

Videoanalyse- en computertechnieken worden gecombineerd samen met een gebruikersinterface waarmee het mogelijk is om door het 3D-model te navigeren op basis van belangrijke automatisch gevonden onderdelen in het onderzoekslogboek.

Mogelijkheden en onmogelijkheden van verschillende bestaande technieken werden onderzocht en daaruit ontwikkelde Dang een nieuw raamwerk en vervolgens zijn automatische en semi-interactieve methoden. Deze zijn eveneens te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld makelaars en bouwinspecteurs die ruimtes moeten inspecteren. (via: computable)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *