Computerbedrijf Sweex heeft faillissement aangevraagd

Computerbedrijf Sweex heeft faillissement aangevraagd
De eigenaar van Sweex, Leon Planken kwam diep in het rood door nieuw avontuur met Yarvik. Afgelopen maandag heeft hij dan ook noodgedwongen faillissement aangevraagd.

In een interview dat vandaag verscheen op Quote vertelt Leon Planken dat hij zich heeft vergist in de kosten van retour gekomen producten bij zijn nieuwe bedrijf Yarvik. Onder de naam Yarvik werden er sinds 2012 tablets en smartphones verkocht. In de afgelopen twee jaar zijn er een half miljoen van deze producten verkocht maar daar kwam 15% weer van terug. Dat kwam al snel uit op een kostenpost van vier miljoen euro.

Een nieuwe directeur die begin vorig jaar werd aangesteld wordt ook genoemd als reden van het faillissement. Hij zegt daarover “Die vent was compleet psychopaat”. In oktober heeft hij hem dan ook vervangen en is hij zelf weer achter het roer gaan zitten. Toen was het kwaad al geschied en moest hij mensen afkopen die door de vorige directeur waren aangenomen.

Leon Planken trekt zelf ook het boetekleed aan en zegt dat hij meer de focus op Sweex had moeten leggen in plaats van op Yarvik. Hij denkt dan ook dat als hij door was gegaan met het verkopen van accessoires het nu niet zover had hoeven komen. In het vijftien jarig bestaan van het bedrijf heeft Sweex meer dan dertig miljoen producten verkocht.

3 reacties

 1. Sweex maakte niet bepaald kwalitatieve hoogstandjes. Maar zoals ook Trust bewijst, is er wel degelijk een markt voor budget-hardware.

  • @Dennis: klopt, er zitten stukken hardware bij die bar slecht zijn. Maar een simpele Gigabit switch deed het bij mij altijd goed van sweex. Toch jammer, die yarvik tablet waren inderdaad enorm traag met verouderde software.

 2. Ik heb een Yarvik tablet en als je niet te veel eisend bent, dan kun je je er prima mee redden.
  Maar wil je snel en veel met je tablet, dan kun je beter iets nieuws en iets duurders aanschaffen, waarmee aan al je eisen worden voldaan, dat kan soms best relatief goedkoop, want als je maar goed kijkt en weet waar je op moet letten. Eerst even informatie verzamelen.

  Opzich best jammer, dat er een budget-accessoires-boer omdreigd te vallen.
  Er is altijd wel een markt voor dit soort dingen.
  Misschien kan Leon nog een doorstart maken, of iets nieuws/ soortgelijks opstarten, gewoon weer bij de basis beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *