Consumentenbond dwingt Apple iPhone 12 adapter te leveren

Apple moet volgens een consumentenbond de iPhone 12 leveren mét bijbehorende adapter. Volgens hierna meer landen met de eis?

Apple hanteerde vroeger het motto ’think different’, maar uniek en nuttig zijn geen synoniemen. Zo ook wat betreft oplaadstandaard, waar de iPhone-maker al tijden moeilijk over doet. Nu heeft het miljardenbedrijf iets nieuws bedacht; in plaats van overstappen op een universele lader, krijgt de gebruiker überhaupt geen adapter meer bij de iPhone 12. Daar is de consumentenbond in São Paulo het niet mee eens.

‘Apple moet iPhone 12 adapter leveren’

Verschillende media spotten op de website van de Braziliaanse consumentenbond Procon-SP een open brief voor Apple. Daar staat een duidelijke eis van de organisatie in: Apple moet een adapter meeleveren bij de iPhone 12. Gebeurt dat (in dit geval in São Paulo) niet, dan kan het bedrijf boetes verwachten.

Sinds de komst van de iPhone 12 levert Apple geen adapter meer voor hun smartphones, alleen een lightning-USB-C kabel. De iPhone gebruikt dus een gedateerde oplaadport, maar de kabel heeft een USB-C aansluiting aan het uiteinde. Die plug je zelden zomaar in een PC en weinig mensen zullen een stekker met vrouwelijke USB-C port hebben rondslingeren.

Volgens Apple is het weglaten van de adapter voor de iPhone 12 een milieuoverweging. De verpakking van de smartphone is nu kleiner, waardoor er meer eenheden verscheept kunnen worden zonder extra belasting op het milieu. Tegelijkertijd heeft het bedrijf minder grondstoffen nodig om een ’totaalpakket’ voor de iPhone 12 samen te stellen.

Dat is volgens Procon-SP (en yours truly) klinkklare onzin. Gebruikers moeten alsnog zo’n adapter aanschaffen als ze er geen hebben. Tegelijkertijd oppert de consumentenbond dat het onzin is dat de prijs van het product hetzelfde blijft terwijl er minder in de doos zit. Logische redenering toch? Wat niet logisch is, is om een draadloze oplader te verkopen voor €150 zonder adapter om hem in de muur te steken.

Apple heeft nog niet gereageerd en het gaat vooralsnog alleen om de regio in Brazilië. Mogelijk gaat de rest van het land mee met de eisen van Procon-SP.

5 reacties

 1. oh, please! Ik ben hier juist blij mee. Ik heb een hele la vol opladers, waarvan een heel stel apple opladers. Als ik echt snel wil opladen, vind ik het niet erg om los een echt fatsoenlijke lader er bij te kopen. Laat dat ‘moetje’ maar lekker uit de doos.

  • 99 van de 100 laders van Apple passen niet eens op de geleverde kabel.
   Je moet dus op zijn minst een nieuwe kabel kopen ($$$) en die andere ligt dan nutteloos in de lade, einde eco winst.
   Daarbij zijn vrijwel al die laders die je al jaren hebt bijster trage exemplaren en je moet je afvragen hoe goed en veilig deze nog zijn na al die jaren.

   Nee, er gaat NIKS boven een nieuwe lader, zeker niet 1 die perfect is afgestemd op het toestel wat je koopt.
   Het gaat gewoon werkelijk nergens over dat je out of the box gewoon niks met je toestel kan doen aangezien voor de meesten het allemaal niet compatible is.
   Lekker eco-systeem.

   • Wat je hier stelt is niet waar.

    Alle iPhone laders met kabels van de afgelopen 8 jaar passen op de iPhone 12. Als je upgrade van een Android toestel (of je hebt al een iPad of MacBook) dan heb je hoogst waarschijnlijk nog een USB type-C lader en die werkt met de bijgeleverde laadkabel van de iPhone 12.

    Val je toch binnen de 1% die geen passende lader heeft dan zijn er letterlijk honderden merken die voor weinig een USB type-C lader maken. En zelfs de 20watt lader van Apple is voor €25 goed betaalbaar.

    Er is geen bewijs dat oudere laders onveilig zijn voor een toestel.

 2. Het niet meeleveren van de oplader, is om de mensen al mentaal voor te bereiden op de volgende stap. Waarschijnlijk nog niet de volgende , maar wel de generatie daarna, zal geen oplaadpoort meer hebben. Dan moet je wel een draadloze oplader kopen. Reden? Beveiliging. Geen poort = geen mogelijkheid meer om snel even aan te sluiten op een computer en te hacken. Dat is natuurlijk de reden die zij er aan geven, maar jij moet wel weer een andere oplader kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *