Consumentenbond: opgeknapte iPhone is het vaak niet waard

iPhone
Doorsparen voor een nieuwe is in veel gevallen toch beter.

Tegen een zachter prijsje toch een iPhone kunnen kopen. Dan moet je naar een van de vele aanbieders van refurbished iPhones. Dit zijn gebruikte toestellen die zijn opgeknapt door de aanbieder en weer worden verkocht voor een tweede leven. De consumentenbond ging op onderzoek uit om eens te kijken in hoeverre de refurbished iPhones nou een voordeel zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat het voordeel wel meevalt. Het prijsverschil tussen een refurbished en een gloednieuwe iPhone is vaak klein. Daarnaast is het een gok. De ene iPhone is de andere niet, zo blijkt uit de test. Sommige refurbished iPhones voldeden inderdaad aan de prijs/kwaliteit verhouding, maar er waren ook diverse onfrisse exemplaren. Sommige opgeknapte iPhones hadden bijvoorbeeld een verkleurde achterkant, een vuil scherm, gebruikssporen en krasjes. Geen fijne zaken voor een toestel van enkele honderden euro’s.

Vaak blijkt hoe ouder de iPhone, hoe beter het voordeel. Uit het onderzoek komt naar voren dat je met een iPhone 6s gemiddeld 18 procent bespaart ten opzichte van een nieuw model. Bij een iPhone 7 is dit slechts drie procent. Wie weinig eisen stelt en voordeliger een iPhone wil hebben kan dus terecht voor een opgeknapt model. Wil je betere kwaliteit, een fris uiterlijk en een langere levensduur, dan kun je toch beter doorsparen voor een gloednieuw exemplaar.

6 reacties

 1. Ach, d’r zijn ook mensen die gewoon auto’s kopen bij Jetcars en dergelijke louche bedrijven, kortom er zijn altijd mensen die genept willen worden.
  Dit is niet anders, ze betalen de hoofdprijs voor een 2e handsje en krijgen (aangetoond) vaak een matig product.
  En dat allemaal omdat ze persee een Apple willen hebben voor het dik doen.

   • @rrrobert: Daar zijn heel erg veel mensen gevoelig voor. Er zijn diverse aanbieders voor opgewaardeerde Apple producten. Het is nu eenmaal een grote markt omdat mensen het waarschijnlijk prettige toestellen vinden, ondanks de hoge prijs.
    Ook het feit dat de toestellen nog lang voorzien zijn van updates is wel zo lekker, je kan er nog even tegenaan.

    Maar, eerlijk is eerlijk, tegenwoordig kun je voor 250 euro een heel redelijke smartphone aanschaffen waar alle functies opzit die je nodig kan hebben.

 2. Bij de grote bedrijven is er inderdaad veel rommel wat de markt opgaat, maar er zijn ook genoeg partijen in de refurbished markt die wel kwalitiet leveren. Een voorbeeldje: Ik WAS reseller voor Forza, zij beloofden een uitvalpercentage van onder de 5%, ik kwam uiteindelijk op dik 40% procent wat in de eerste week problemen gaf. Veel uitval van schermen die niet werkten en batterij problemen. Van collega’s hoor ik hetzelfde over Leapp. Swoop weet ik uit eigen ervaring is niet veel beter.
  De kleinere partij zonder eigen merknaam waar ik nu mee samenwerk is veel beter, bijna geen uitval (onder 4%) en nog goedkoper ook. Alleen een half jaar garantie ipv de 2 jaar bij de grote jongens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *