Contactlens kan beelden tot 2,8 keer vergroten

Contactlens kan beelden tot 2,8 keer vergroten
Zin om je even helemaal Superman te voelen met een hightec lens op je oogbol? Binnenkort kan het. Spymode: on!

Een team van onderzoekers uit Zwitserland en de VS, geleid door de Universiteit van San Diego, zegt het voor elkaar te hebben gekregen. Een lens die beelden tot 2,8 keer vergroot. De cyborg-lenzen zijn slechts 1,17 millimeter dik en zijn mogelijk een uitkomst voor ouderen met maculaire degeneratie, want daar is de vinding grotendeels voor bedoeld.

De gelaagde constructie zorgt ervoor dat het licht naar de zijkant van de lens wordt gestuurd, en via een reeks aluminium spiegels weerkaatst zodat het beeld in een vergrootte vorm op het netvlies wordt geprojecteerd.

Contactlens kan beelden tot 2,8 keer vergroten

De vergroting van 2,8 keer moet vergeleken worden met het kijken door een 100mm-lens op een DSLR-camera. Onderstaande afbeelding geeft een reconstructie van de vergroting.

Contactlens kan beelden tot 2,8 keer vergroten

De lens staat standaard overigens in een normale stand waarin beelden zonder vergroting de retina bereiken. Pas als er een polariserend filter voorgezet wordt, bijvoorbeeld door het dragen van een 3d-bril, worden de beelden vergroot. Een handige on-switch, zeg maar. Een nadeel: de lenzen zijn gemaakt van PMMA, een polymeer dat niet gasdoorlatend is. Hierdoor kan de lens maar voor een korte tijd gedragen worden. De onderzoekers moeten dus nog wat werk verrichten om de lenstechniek in een wél gasdoorlatend materiaal te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *