Counter-Strike blijkt effectieve witwasmachine te zijn

Zonde
Zwart geld erin, kraakheldere biljetten eruit.

Ontwikkelaars van games kunnen zo nu en dan behoorlijke boeven zijn, bijvoorbeeld omdat ze hun fans voorliegen of de portemonnee proberen leeg te trekken. Maar het blijkt dat daadwerkelijke criminelen games ook gebruiken. Valve, de maker van de populaire Counter-Strike-games maakt bekend dat CS:GO een paradijs was voor criminelen, die hun geld via de game ongestoord konden witwassen.

Volgens Valve, dat ook gameplatform Steam beheert, was het ooit een relevante feature van het razend populaire Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) om sleutels te kopen om een soort loot boxen mee te openen. Die sleutels konden daarentegen ook via de Community Market verkocht worden. Daar ging het mis.

Valve onthult dat de laatste tijd nagenoeg álle sleutels die verhandeld werden via de online marktplaats gebruikt werden om geld wit te wassen. De sleutels werden door de criminelen met illegaal geld gekocht, om vervolgens geruild of verkocht te worden voor andere items via de marktplaats. Deze items werden vervolgens voor echt geld weer verkocht, waarna het geld op via bijvoorbeeld PayPal weer bij de criminelen terecht kwam.

Daarom is het doorverkopen van sleutels voor CS:GO nu niet meer toegestaan. Valve vindt het jammer dat legitieme spelers moeten lijden onder de beslissing, maar voor de meesten zal er weinig veranderen; je kunt nog steeds zelf sleutels kopen en ze zelf gebruiken. De sleutels blijven nu gewoon gebonden aan het account waar ze voor zijn aangeschaft.

Lees ook: 20 jaar Counter-Strike: speel de retro-versie van Dust II

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *