Criminelen kraken DigiD’s van 150 Amsterdammers

Criminele kraken DigiD-accounts van 150 Amsterdammers
Nee, daar kwam geen high-tech team van doorgewinterde hackers aan te pas. Het opnieuw aanvragen van de inloggegevens en vervolgens de brief waarin deze staan onderscheppen was voldoende.

Uitkeringen & toeslagen

Volgens de Volkskrant zijn ongeveer 150 inwoners van Amsterdam-Zuidoost in postcodegebied 1102 eind vorig jaar slachtoffer geworden van identiteitsfraude door ‘een veiligheidslek’ bij DigiD. Hierdoor kon het tuig onder meer uitkeringen en toeslagen op hun eigen rekening laten storten. Ze hadden immers de nieuwe inloggegevens van de DigiD-accounts, dus even een bankrekeningnummer wijzigen is dan een peulenschil. Hoeveel geld er exact is buitgemaakt is niet naar buiten gebracht.

Volgens Logius, de dienst waar de ICT-activiteiten van de overheid zijn ondergebracht, zijn rond de feestdagen uit voorzorg wel een groot aantal DigiD’s geblokkeerd.

Inlogcodes

Een soortgelijke zaak met identiteitsfraude met DigiD vond onlangs al in Groningen plaats, waar toen vijf personen voor zijn opgepakt. Destijds werd post van voornamelijk studenten onderschept, waarna ze met de nieuwe inlogcodes van DigiD onder meer zorg- en huurtoeslag aanvraagden. Easy money!

Tweestaps authenticatie

De beveiligingsmethodes van DigiD liggen al langer onder vuur. Sinds 2011 uit de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer al kritiek op de fraudegevoeligheid van DigiD. Mede daarom komt de regering binnenkort met een DigiD-smartcard – in combinatie met een apart kastje – waarbij tweestaps authenticatie vereist is.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *